Ο Γιώργος Κλείτσας έφυγε από κοντά μας

Το ελληνικό backgammon είναι από σήμερα φτωχότερo κατά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του.

Ο Γιώργος Κλείτσας (aka Krull), ένας από τους επί δεκαετίες κορυφαίους Έλληνες παίκτες backgammon και ίσως ο πιο καταξιωμένος διεθνώς, απεβίωσε πρόωρα σε ηλικία 62 ετών.

Ο Γιώργος υπήρξε ένας ισχυρότατος world class παίκτης, ένας μεταδοτικός συγγραφέας και δάσκαλος και πάνω απ’ όλα πραγματικός τζέντλμαν, οξύνους συζητητής και ενδιαφέρων, πολυσχιδής άνθρωπος.

Η ήρεμη και συγκροτημένη προσωπικότητά του ξεδίπλωνε πάνω στο board, εκτός από τις εντυπωσιακές ικανότητες και γνώσεις του, και ένα σπάνιο ευ αγωνίζεσθαι, όπως θα έπρεπε να παίζονται τα πνευματικά αθλήματα υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον δει κανείς να δυσανασχετεί, πόσω μάλλον να εκφράζεται αρνητικά για την τύχη του, παγίδα στην οποία πέφτουν πρακτικά όλοι οι παίκτες κάποια στιγμή. Και σ’ αυτό, όπως σε τόσα άλλα, ήταν πρωταθλητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, χρημάτισε πρόεδρός της, από το 2009 έως το 2012, και πρωτοστάτησε, μαζί με τον Μάνο Μαστοράκη και άλλους, στο στήσιμο των πρώτων αγωνιστικών περιόδων της, βάζοντας σταδιακά τις βάσεις για την επίσημη οργάνωση του backgammon στην Ελλάδα.

Μαζί με τον Χρίστο Γρούτσο συνέγραψαν και κυκλοφόρησαν την εμβληματική σειρά βιβλίων “Backgammon – Αγωνιστικό Τάβλι”, ενώ φέτος ετοιμαζόταν να ξεκινήσει σειρά μαθημάτων στον σύλλογο ΑΘΗΝΑ του Παγκρατίου.

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναφέρουμε όλες τις διακρίσεις του στον χώρο του ελληνικού και του διεθνούς backgammon, θα προσπαθήσουμε να μην παραλείψουμε κάποια από τις σημαντικές:

  • Δεύτερη θέση στο ελληνικό PR Tournament με world class επίδοση PR 3,88.
  • Συμπεριελήφθη στους πίνακες runners-up Giants of Backgammon στις λίστες των ετών 2013 (θέση 47) και 2015 (θέση 64) και 2017 (θέση 53).
  • Δεν έπεσε ποτέ από τις κορυφαίες θέσεις του πίνακα ELO της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, ενώ επί μεγάλες περιόδους ήταν στο Νο1.
  • Υπήρξε μόνιμο μέλος, και συνήθως αρχηγός, τόσο της Εθνικής Ελλάδος, όσο και της Εθνικής Ελλάδος Διαδικτύου.
  • Παγκόσμιος Πρωταθλητής (μαζί με τους Γρούτσο και Κολώνια) στο πρωτάθλημα τριμελών ομάδων (Fortis Cup) το 2008.
  • Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου στο Πανευρωπαϊκό του 2013.
  • Πρωταθλητής Ευρώπης (μαζί με τον Μάνο Μαστοράκη) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζευγών το 2010.
  • Τρίτη θέση με την Εθνική Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014.
  • Τρίτη θέση με την Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Nations Cup).
  • Πρωταθλητής Ελλάδος 2008.
  • Παίκτης της Χρονιάς και semifinalist στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2014.
  • Δεύτερη θέση στο Doubles του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Μόντε Κάρλο το 2018 και το 2019 (και τις δύο χρονιές με τον Πλάτωνα Τσερλιάγκο).
  • Semifinalist στο Superjackpot του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Μόντε Κάρλο το 2018.
  • Νικητής στο 3o Διεθνές Όπεν του Πόρτο Καράς το 2013.
  • Δύο φορές νικητής στο διεθνές τουρνουά της Κωνσταντινούπολης.
  • Νυν Πρωταθλητής Ελλάδος με την ομάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του 2019.

Ο Γιώργος κέρδισε επίσης μια πλειάδα από επιμέρους τουρνουά στην Ελλάδα και είχε ακόμα πολλές διεθνείς διακρίσεις μικρότερης εμβέλειας, τις οποίες είναι αδύνατον να συγκεντρώσουμε εδώ.

Εκτός από το backgammon, ο Γιώργος Κλείτσας ασχολήθηκε ενεργά και με άλλα πνευματικά αθλήματα. Στο σκάκι έφτασε μέχρι τον τίτλο του Υποψήφιου Μαιτρ και κέρδισε το Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Εφήβων του 1975, ενώ στο μπριτζ είχε ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή με συνεχή παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήματα και συγγραφή βιβλίων.

Ανήσυχο πνεύμα και συγχρόνως λάτρης της ζωής, ο Γιώργος υπήρξε ενεργό μέλος της ελληνικής MENSA και διετέλεσε πρόεδρός της (2001-2002), ενώ καταπιάστηκε ερασιτεχνικά με τον χορό και τη συγγραφή λογοτεχνίας. Συμμετείχε συχνά σε χοροεσπερίδες και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.

Η προσφορά του σε κάθε τομέα του ελληνικού backgammon, διοργανωτικό, διοικητικό, αγωνιστικό και συγγραφικό είναι και θα παραμείνει σημαντικότατη. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο μέσα όσο και έξω από το board. Θα τον θυμόμαστε, όπως ήταν στις καλύτερες στιγμές του, που ήταν και τόσο συχνές: ευγενικός, ευφυέστατος, πνευματώδης, ψύχραιμος, αποτελεσματικός και πάνω απ’ όλα φίλος.

Η κηδεία του Γιώργου Κλείτσα θα γίνει τη Δευτέρα 21/10 στις 11:30 π.μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.