Σαρωτικές ελληνικές εμφανίσεις στις διεθνείς διαδικτυακές διοργανώσεις

Μία εκπληκτική στην κυριολεξία χρονιά, βιώνει το ελληνικό διαδικτυακό backgammon, αφού οι εκπρόσωποί μας επιτυγχάνουν συνεχείς αγωνιστικές διακρίσεις, στις διεθνείς διοργανώσεις όπου λαμβάνουν μέρος. Φαίνεται ότι η τύχη μας επιστρέφει όσα μας στέρησε τα προηγούμενα χρόνια, αφού η μεγαλειώδης πρωτιά της εθνικής Ελλάδος στο πρώτο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2013), δεν είχε συνέχεια, με την εξαίρεση του… Ιταλού Fernando Braconi, ο οποίος μας είχε χαρίσει τη δεύτερη θέση στο Champions Cup 2014, έχοντας λάβει το δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, μέσω του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Από τότε, μεσολάβησαν σχεδόν δύο άγονα χρόνια, κατά τα οποία η ελληνική σημαία απουσίαζε συστηματικά από το βάθρο των διεθνών διαδικτυακών διοργανώσεων.

Όλα αυτά, άλλαξαν από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Μιχάλης Προυκάκης κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο γερμανικό 9. Three Lives Open. Δύο μήνες αργότερα τον ακολούθησε ο Σεραφείμ Τσάκνης με την τρίτη θέση στην κατηγορία Intermediate του Winter Cup, για να αναλάβει και πάλι δράση ο Προυκάκης, με την καταπληκτική του εμφάνιση στο 8. EBIF Open, η οποία τον οδήγησε σε «μετάλλιο» πανευρωπαϊκής διοργάνωσης, το πρώτο ιστορικά για Έλληνα παίκτη. Για όλα αυτά, σας είχαμε ενημερώσει στην προηγούμενή μας επισκόπηση.

Κι ενώ κάποιος πιθανώς να νόμιζε ότι η εν λόγω προέλαση για τα γαλανόλευκα χρώματα, θα κόπαζε σύντομα, η συνέχεια υπήρξε ακόμα πιο θεαματική. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι των επιτυχιών, ανά διοργάνωση:

 

  1. EBIF Open

Με μόλις 88 συμμετοχές (έναντι 141, που μετείχαν στο όγδοο EBIF Open), το τουρνουά εξελίχθηκε σε… πάρτυ για την ελληνική σημαία! Τόσο ο Ηλίας Κρητικός, με απολογισμό 10 νίκες σε 13 ματς, όσο και ο Μιχάλης Προυκάκης με 8 νίκες σε 11 ματς, «μπήκαν» στα έπαθλα (τρίτος ο Ηλίας, στις θέσεις 4-5 ο Μιχάλης). Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό τουρνουά (και μάλιστα, πανευρωπαϊκού βεληνεκούς) της ιστορίας, με διπλή ελληνική εκπροσώπηση στα έπαθλα και η πρώτη φορά που σε συνεχόμενες διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Ομοσπονδίας (E.B.I.F.), η χώρα μας κατακτά «μετάλλιο»! Με την επιτυχία τους αυτή, οι δύο παίκτες μας εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο European Cup 2018, ασχέτως του αποτελέσματός τους στο επερχόμενο 5ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα.

Η συνέχεια, που ελπίζουμε να είναι εξίσου θεαματική, θα δοθεί στο 10. EBIF Open, το οποίο ξεκινά οσονούπω, με έξι συνολικά ελληνικές συμμετοχές.

 

EBIF Tour

Τέσσερις Έλληνες παίκτες προκρίθηκαν ανάμεσα στους 32 που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του πρώτου EBIF Tour διά ζώσης, τον Οκτώβριο στη Βιέννη. Μετά από τρεις εξαντλητικούς προκριματικούς, οι Γιώργος Αυδής, Ανδρέας Τόλιας, Μιχάλης Προυκάκης και Σεραφείμ Τσάκνης, θα μας εκπροσωπήσουν σε μία διοργάνωση υψηλότατου επιπέδου, με αντιπάλους όπως οι Άγγλοι Rogers και Owen, οι Τσέχοι Žižka και Černý, ο Κροάτης Kovacic και ο Δανός Elken.

Η καλή μέρα είχε φανεί από τον πρώτο κιόλας προκριματικό, όπου ο Τόλιας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 11 νίκες σε 14 ματς και ο Προυκάκης την τέταρτη, με 8 νίκες σε 11 ματς. Το αποκορύφωμα της επιτυχίας όμως, ήρθε με την εμφάνιση του Αυδή στο τρίτο τουρνουά, όπου με δύο αγώνες να υπολείπονται, έχει εξασφαλίσει τόσο θέση στην «τετράδα» του εν λόγω τουρνουά, όσο και κατ’ ελάχιστον τη δεύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών, ενώ και ο Τόλιας, εξασφάλισε την ισοβαθμία του στις θέσεις 3-4 της συνολικής βαθμολογίας! Έτσι, οι δύο αθλητές μας, θα ταξιδέψουν στην Αυστρία με πληρωμένο μέρος των εξόδων τους.

 

Four Seasons (EBIF Deutschland)

Δώδεκα φορές (!) είχε φτάσει στην πηγή ενός τελικού σε «επαγγελματικό» τουρνουά (εξαιρούνται οι εσωτερικές διοργανώσεις του Σ.Α.Κ.Α.) ο Μιχάλης Προυκάκης, με τελευταία χρονικά την αποτυχία του στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της WBF (Worldwide Backgammon Federation) τον Απρίλιο, μα νερό δεν είχε πιει. Το απεχθές αυτό στατιστικό, ανήκει πλέον στην ιστορία από τις 16 Ιουνίου, όταν ο αθλητής μας νίκησε στον τελικό του Winter Cup τον Γερμανό Andreas Hofmann, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού backgammon, την κορυφή σε διεθνή διαδικτυακή διοργάνωση!

Ο παίκτης μας, ξεκίνησε «μουδιασμένα» τους αγώνες του, αφού από τον τέταρτο κιόλας γύρο, είχε απολογισμό δύο νίκες και δύο ήττες, παίζοντας ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο. Στη συνέχεια όμως, σημείωσε έξι σερί νίκες, παίρνοντας στην κυριολεξία τη μπουκιά από το στόμα των 36 αντιπάλων του, οι οποίοι «έμειναν» στο δρόμο, συμπληρώνοντας τις τρεις ήττες που δικαιούντο.

Κυρίως ένεκα αυτού του αποτελέσματος, ο Έλληνας παίκτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκτη θέση του ετήσιου ranking της Γερμανικής Ομοσπονδίας, διεκδικώντας μία από τις οκτώ πρώτες θέσεις, που θα του δώσουν το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Final-8 του Four Seasons, όπως άλλωστε προσδοκά και ο Μίμης Τσακωνιάτης, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στη δέκατη θέση. Εκκρεμμούν ακόμα λίγοι αγώνες για το Spring και το Summer Cup, ενώ η προσπάθεια των αθλητών μας θα κριθεί στο επερχόμενο  Autumn Cup, που αποτελεί και την τελευταία διεθνή διοργάνωση για το 2017, στην οποία μπορούν να εγγραφούν νέοι παίκτες, στην κατηγορία δυναμικότητας που εκφράζει καλύτερα το παιχνίδι τους.

 

Το ενδιαφέρον  για το ελληνικό διαδικτυακό backgammon, περνάει αναμφίβολα στο 5ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα, οι εγγραφές για το οποίο ολοκληρώνονται μέσω της ιστοσελίδας της EBIF (www.ebif.at) , στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε διεθνές επίπεδο, θα παρακολουθήσουμε με αγωνία την προσπάθεια της εθνικής Ελλάδος να επιστρέψει στις διακρίσεις, μετά το 2013. Η εμπειρία και η ικανότητα της ομάδας μας, η οποία αποτελείται από τους Μιχάλη Μανωλιό, Κώστα Χιωτίνη, Γιάννη Ατματζίδη, Χρήστο Γρούτσο και Νίκο Δίκαρο, μας δημιουργούν προσδοκίες για ένα εξαιρετικό φινάλε, σε μία ούτως ή άλλως, λαμπρή για τη γαλανόλευκη, χρονιά!