Διεθνείς Διακρίσεις 2018

Νέες Διεθνείς Διακρίσεις για το Ελληνικό Backgammon

Συνεχίστηκαν οι ελληνικές επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο κατά το τελευταίο εξάμηνο, αφού οι παίκτες μας έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε πολλά επίπεδα. Αυτή τη φορά, η μεγαλύτερη διάκριση δεν ήρθε στο αγωνιστικό πεδίο – παρ’ ότι και εκεί είχαμε αξιοσημείωτες επιδόσεις – αλλά στην ανά διετία καθιερωμένη ψηφοφορία για τους Giants of Backgammon. Αναλυτικά:

 

Και Πάλι Γίγαντες!

Οι τέσσερις εκπρόσωποί μας στη λίστα των runners-up της ψηφοφορίας για τους Giants του 2015, επιβεβαίωσαν την παρουσία τους και για το 2017, αν και (με εξαίρεση τον Κλείτσα) σε ελαφρώς χαμηλότερες θέσεις απ’ ότι προ διετίας. Πιο συγκεκριμένα (σε παρένθεση η θέση του εκάστοτε παίκτη στην ψηφοφορία του 2015), ο Κώστας Μητρέλης κατετάγη 50ος (42), ο Γιώργος Κλείτσας 53ος (64), ο Θανάσης Κάτσιος 56ος (43) και ο Πρωταθλητής Χρήστος Γρούτσος 62ος (53). Παράλληλα, ο ομογενής Κίμων Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αγωνίζεται με τη σημαία της Γερμανίας, σημείωσε θεαματική άνοδο 18 θέσεων, αναρριχόμενος στην 40η θέση.

Θεωρώντας πλέον αυτονόητη την παρουσία των παικτών μας στη σημαντική αυτή λίστα, η οποία επιτυγχάνεται για τρίτη συνεχή φορά, ας θέσουμε ως στόχο την παρουσία αθλητή μας ανάμεσα στους 32 «πραγματικούς» Giants για το 2019. Είναι τόσο απλό, όσο το να αφιερώσουμε ο καθένας δέκα λεπτά από το χρόνο μας, την περίοδο της επόμενης ψηφοφορίας…

Σαρωτικός Κίμων

Σε δαιμονιώδη φόρμα δείχνει πως βρίσκεται ο Κίμων Παπαχριστόπουλος, ο οποίος διακρίνεται συνεχώς σε όσες διεθνείς διοργανώσεις συμμετέχει το 2018. Μετά από το θρίαμβό του στη Νέα Υόρκη, ο μονίμως διαμένων στη Γερμανία συμπατριώτης μας, έκανε αισθητή την παρουσία του στο 3rd Gibraltar Open (07-11 Φεβρουαρίου), όταν πρώτευσε στο Doubles Consultation με συμπαίκτη τον Volker Sonnabend, ανάμεσα σε 49 ζεύγη. Εκεί όμως που ήταν κυριολεκτικά ασταμάτητος, ήταν το 3rd Merit Open του Μαυροβουνίου (21-25 Μαρτίου), όπου μέσα σε πέντε ημέρες κατέκτησε τρία έπαθλα! Συγκεκριμένα, στο βασικό τουρνουά μεταξύ 82 παικτών, κατέκτησε το Last Chance, στο Speed Gammon έφτασε μέχρι τον ημιτελικό ανάμεσα σε 64 παίκτες, ενώ πρώτευσε στο Super Jackpot, επί 24 αντιπάλων.

Η «ανάσταση» του Χατζέλη

Χτυπηθείς από μνημειώδη ατυχία στις εγχώριες διοργανώσεις εδώ και πολύ καιρό, ο Τάκης Χατζέλης εξακολουθεί να διαπρέπει στα διεθνή τουρνουά που λαμβάνει μέρος. Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό, ταιριάζει περισσότερο στο στυλ του έμπειρου παίκτη μας, σε σχέση με τον εγχώριο.

Μετά από την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε στη Βενετία στην αυγή της χρονιάς, κατετάγη δεύτερος στο Super Jackpot του 10ου German Open που διεξήχθη στη Φρανκφούρτη (18-21 Μαΐου), ανάμεσα σε 32 παίκτες. Είχε προηγηθεί η πρωτιά του σε τουρνουά που διεξήχθη στη Ρόδο από τη WBF (4-6 Μαΐου), όπου κέρδισε τόσο το main, όσο και το Doubles Consultation με συμπαίκτη τον Γιώργο Λάζαρη. Ο φέρελπις αθλητής του ΣΑΚΑ από την πλευρά του, κέρδισε το Last Chance της ατομικής διοργάνωσης.

Ο Γιώργος Κλείτσας στο Monte Carlo

O Πρωταθλητής Ελλάδος 2008, και Παίκτης της Χρονιάς 2014, Γιώργος Κλείτσας είχε μια εξαιρετική πορεία στο Superjackpot που διεξήχθη ως παράλληλη διοργάνωση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Monte Carlo, όπου συμμετείχαν 64 παίκτες με απλό αποκλεισμό. O Έλληνας διεθνής κέρδισε κατά σειρά τους Pavel Zaoral, Τάκη Χατζέλη, Tom Zarinnam και Ralf Jonas, μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο στα χρηματικά έπαθλα, πριν αποκλειστεί στον ημιτελικό από τον Alfredo Unes.

Διαδικτυακές Διακρίσεις

Με εξαιρετική συγκομιδή επάθλων ολοκλήρωσε τη χρονιά ο Μιχάλης Προυκάκης, βασισμένος στις επιτυχίες που είχε στην αρχή αλλά και στη συνέχεια του 2017. Ο Έλληνας παίκτης συνέχισε τις νικηφόρες εμφανίσεις του στα τουρνουά της Γερμανικής Διαδικτυακής Ομοσπονδίας (EBIF Deutschland), με αποτέλεσμα να καταλάβει την τρίτη θέση στην ετήσια βαθμολογία και να προκριθεί πανηγυρικά στο Final-8 του πρώτου Four Seasons Championship, μεταξύ 42 παικτών. Εκεί, απλά επιβεβαίωσε τη θέση του, κατατασσόμενος τρίτος στο εν λόγω Πρωτάθλημα. Πρόκειται για την πρώτη ιστορικά διάκριση Έλληνα παίκτη σε ετήσια σειρά διαδικτυακών αγώνων, η οποία ήρθε με απολογισμό 26 νικών σε 42 αγώνες (ποσοστό: 61,90%). Επιπλέον, ο Προυκάκης κατετάγη τρίτος και στο ετήσιο jackpotπου οργανώνει η ίδια ομοσπονδία την περίοδο των εορτών, με τίτλο “Santa”, ανάμεσα σε 48 παίκτες και με απολογισμό 5 νίκες σε 6 ματς.

Την «πελατειακή» σχέση των Γερμανών με τον Προυκάκη, αντέγραψε ο Σεραφείμ Τσάκνης με θύμα του όμως, τους… Αμερικάνους. Ο παίκτης μας από το Καρπενήσι, κέρδισε δύο από τα καθιερωμένα Membership Blitz της USBGF (το #59 το Δεκέμβριο και το #68 τον Ιούνιο), σημειώνοντας αντιστοίχως τις πρώτες ελληνικές επιτυχίες σε τουρνουά της αμερικανικής Ομοσπονδίας!

Τέλος, με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε τη χρονιά ένας από τους πιο φορμαρισμένους Έλληνες παίκτες, ο Κώστας Χιωτίνης. Ο εκλέκτορας και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας κέρδισε το διεθνές European Cup της EBIF, στο οποίο είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ως έκτος του ελληνικού διαδικτυακού πρωταθλήματος. Ο Χιωτίνης επικράτησε 60 αντιπάλων του, οι οποίοι είχαν επίσης διακριθεί στα εθνικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με 10 νίκες σε 12 ματς και την εξαιρετική world class επίδοση του 4,29.