Διεθνείς διαδικτυακές διακρίσεις 2020

Μία ακόμα σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού backgammon έγραψε στις 5 Απριλίου ο Γιώργος Ντισλής από τη Λάρισα (φωτ.), κατακτώντας το 17ο WBIF Open, ανάμεσα σε 106 συμμετέχοντες. Ο συγκεκριμένος θεσμός (πρώην EBIF Open), ένα παγκόσμιο, διαδικτυακό κύπελλο που διεξάγεται τρεις φορές κάθε χρόνο, ήταν ο μοναδικός που έλειπε από τη συλλογή της χώρας μας εκ των καθιερωμένων πρωταθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WBIF), αφού έχουν προηγηθεί οι νίκες της Εθνικής Ομάδας (Γρούτσος, Αυδής, Κλείτσας, Μπονάνος, Προυκάκης) στο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων (2013), του Κώστα Χιωτίνη στο European Cup (2018) και του Μιχάλη Μανωλιού, τόσο στο WBIF Tour (2018), όσο και στο Champions Cup (2019). Έτσι πλέον, η χώρα μας έγινε μόλις η δεύτερη που συμπληρώνει και τους πέντε διακεκριμένους τίτλους, μετά από τη Δανία!

Ο Ντισλής σημείωσε τη δεύτερη ήττα του στον 9ο γύρο από τον Ιρανό Saeed Nourmohammadi, αναγκαζόμενος να συνεχίσει χωρίς κανένα περιθώριο απωλειών, αφού τυχόν τρίτη ήττα, θα τον έθετε εκτός τουρνουά. Όμως, με ένα εξαιρετικό σερί πέντε συνεχόμενων νικών (τις δύο τελευταίες, ηχηρές ρεβάνς επί του προαναφερθέντος Ιρανού), υπερκέρασε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά του και κατέκτησε τον τίτλο, με συνολικό απολογισμό 12 νίκες σε 14 αγώνες και μέσο PR 6,97. Ήταν η δεύτερη και ασυγκρίτως μεγαλύτερη, διεθνής διαδικτυακή επιτυχία για τον Λαρισαίο παίκτη, αφού είχε προηγηθεί η τρίτη θέση (μεταξύ 22 αντιπάλων) στο 2nd BG Studio Heroes της WBIF, που είχε διεξαχθεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αξιοσημείωτη πορεία στο ίδιο WBIF Open σημείωσε και ο Μιχάλης Προυκάκης, ο οποίος με απολογισμό 8 νικών σε 11 αγώνες και μέσο PR 6,38, κατετάγη έκτος. Μάλιστα, ήταν η τέταρτη φορά που φτάνει στα έπαθλα ενός WBIF Open, όπου μέχρι προσφάτως είχε δύο τρίτες και μία τέταρτη θέση. Πέραν αυτού, ο Προυκάκης κατά το τελευταίο εννεάμηνο, σημείωσε σειρά διακρίσεων σε διοργανώσεις της γερμανικής EBIF Deutschland, κατατασσόμενος στην πρώτη τριάδα σε τρία διαφορετικά τουρνουά: Τρίτος στο Summer Lottery (73 συμμετοχές) με μέσο PR 4,94 και 4 νίκες σε 5 ματς, ομοίως τρίτος στο εορταστικό Santa (61 συμμετοχές) με άλλες 4 νίκες σε 5 ματς και πρώτος στην κατηγορία Mont Blanc (31 συμμετοχές) του Climbers Cup της 21ης Μαρτίου, με 8 νίκες σε 10 αγώνες, παίζοντας σε τρεις εξ’ αυτών, κάτω από 3 PR.

Με τις διοργανώσεις αυτές, ο Προυκάκης συμπλήρωσε 500 επίσημους διαδικτυακούς αγώνες (279 νίκες – 221 ήττες), έχοντας συμμετάσχει σε 103 μείζονος ή ελάσσονος σημασίας τουρνουά από το 2013, κερδίζοντας τέσσερα εξ’ αυτών και βραβευόμενος συνολικά σε 16.

Η ραγδαία αύξηση της εμπειρίας των Ελλήνων αθλητών στους διαδικτυακούς αγώνες το τελευταίο διάστημα, είναι προφανώς απόρροια και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει στη διεξαγωγή πολλών διεθνών τουρνουά, με ανάμικτα για τους εκπροσώπους μας αποτελέσματα. Εκ των πλέον διακριθέντων, είναι ο Ανδρέας Τόλιας που αγωνίζεται από τα Ιωάννινα, αφού διακρίθηκε σε δύο ημερίδες της WBIF, με την επωνυμία Sunny Sunday. Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου (128 συμμετοχές) έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, χάνοντας από τον “εξωγήινο” 14ετή Joe Bernaba, με συνολική επίδοση 5 νικών σε 6 αγώνες και μέσο PR 5,48, ενώ στις 5 Απριλίου (107 συμμετοχές), με τον ίδιο αριθμό νικών και μέσο PR 5,10, έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου όμως υπέκυψε στην αρνητική τύχη.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Τόλιας έχει δις υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στον κόσμο της WBIF, έχοντας καταταγεί 6ος στο WBIF Tour του 2018 στα Ίσθμια και 5ος στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2019 στη Μάλτα.

Τέλος, αξιοσημείωτη επιτυχία σημείωσε και ο Σεραφείμ Τσάκνης από το Καρπενήσι, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση μεταξύ 62 συμμετεχόντων, στο τουρνουά Tornado του Beaufort Cup που διοργάνωσε η EBIF Deutschland, με απολογισμό 5 νικών σε 6 αγώνες. Ήταν η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση για τον Τσάκνη, αφού είχαν προηγηθεί δύο νίκες του σε τουρνουά (8 συμμετοχών, όμως) της USBGF και μία τρίτη θέση σε τουρνουά της EBIF Deutschland, αλλά στην κατηγορία Intermediate.

Το ενδιαφέρον τώρα, εστιάζεται στο 1ο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα, όπου εννέα Έλληνες συνεχίζουν την προσπάθειά τους, με ανάμικτες πιθανότητες διάκρισης, αλλά και στα ετήσια, Champions και European Cup. Στα δύο τελευταία μάλιστα, ως χώρα έχουμε αυξημένες (από τις 6 που αρχικά προβλέπονταν) θέσεις συμμετοχής, καθώς τους προκριθέντες από το Πρωτάθλημα, πλαισιώνουν και τρεις παίκτες που κέρδισαν το εισιτήριο λόγω των προαναφερθεισών, διεθνών επιτυχιών τους. Έτσι, στους Αποστόλη Αμπράζη, Κώστα Χιωτίνη και Σπύρο Σοφό στο Champions Cup, προστίθεται και ο κάτοχος του θεσμού, Μιχάλης Μανωλιός, ενώ στους Δημήτρη Φίλο, Χρήστο Αναστασόπουλο και Σεραφείμ Μηλιώνη στο European Cup, προστίθενται οι Γιώργος Ντισλής και Μιχάλης Προυκάκης, λόγω των διακρίσεών τους στα WBIF Open.

Οι ελπίδες μας για νέες επιτυχίες της Ελλάδας, παραμένουν αμείωτες!