Για την απώλεια του Μπάμπη Δρούβη

 

Η κοινότητα του ελληνικού backgammon έχασε ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα μέλη της, τον Μπάμπη Δρούβη. Ο Μπάμπης, ένας πράος και ευγενικός άνθρωπος, ένας πραγματικός κύριος και ένας εξαιρετικά ισχυρός παίκτης, έφυγε από κοντά μας στην προσπάθειά του να σωθεί από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Ελλείψει επίσημης λίστας νεκρών, τον θάνατό του πληροφορηθήκαμε από την οικογένειά του, στην οποία και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Για τον Μπάμπη Δρούβη μας μιλάνε δύο από τους ιστορικότερους Έλληνες παίκτες, ο Γιώργος Κλείτσας και ο Κώστας Χιωτίνης, οι οποίοι τον είχαν ζήσει από κοντά επί πολλά χρόνια:

 

Γιώργος Κλείτσας:

«Για μένα ο Μπάμπης δεν ήταν απλώς ένας γνωστός παίκτης ή φίλος λόγω ταβλιού αλλά προσωπικός και καλός φίλος. Ήταν ο πιο έντιμος άνθρωπος που γνώριζα. Κορυφαίος παίκτης κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, στους τρεις πρώτους σύμφωνα με τα ELO που έβγαζα τότε στα τουρνουά του Αντώνη του Μαλτεζόπουλου.

Με τον Μπάμπη είχαμε πάει δύο συνεχόμενες χρονιές στο ισχυρότατο διεθνές τουρνουά της Πράγας. Μια από αυτές, κερδίσαμε στον τελικό του Doubles Consultation τον πολύ γνωστό (Hall of Fame) Αμερικανό Malcolm Davis με τον συμπαίκτη του.

Τα τελευταία χρόνια δεν έπαιζε πολύ στα τουρνουά και καθόλου μετά από μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του, που του άφησε κινητικά προβλήματα, τα οποία βελτιωνόταν αργά με φυσιοθεραπεία.

Τελευταία φορά τον είδα πέρυσι τον Οκτώβριο –με φιλοξενούσε μετά το μπάνιο που έκανα στο Ζούμπερι, όπου πριν από το πρόβλημα της υγείας του πηγαίναμε και μαζί, στο σπίτι που είχε αγοράσει στο Μάτι και έμενε μόνιμα πάνω από μια δεκαετία.»

Κώστας Χιωτίνης:

«Ο φίλος μου ο Μπάμπης Δρούβης είχε ένα προποτζίδικο στην Αγία Παρασκευή, σε κάθετο δρόμο της οδού Αγίου Ιωάννου. Ήταν ειλικρινής και φιλικός με όλους. Κυρίως, ήταν απ’ τους πιο τίμιους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η πιάτσα έλεγε πως αν κερδίσεις λεφτά από τον Μπάμπη σε στοίχημα, είναι σαν να έχεις τα λεφτά σου σε τράπεζα. Όλοι γνώριζαν για την τιμιότητα του Μπάμπη, γι’ αυτό και στο μαγαζί του παιζόντουσαν στοιχήματα και μέσω τηλεφώνου και δια λόγου κλπ. Έτσι ένα μικρό προποτζίδικο μαγαζάκι, κάποια στιγμή πήρε βραβείο απ’ τον ΟΠΑΠ για τον μεγαλύτερο τζίρο σε μαγαζί ΠΡΟ-ΠΟ σε όλη την Ελλάδα!

Τον Μπάμπη τον έφερε στο τάβλι –πρέπει να ήταν τέλος δεκαετίας του ’80, αρχές ’90– ο Χάρης ο Φρέντζος. Τον Χάρη τον είχε φέρει κι αυτόν ο Βασίλης ο Ζήσης, τον Ζήση ο Παπαγρηγοράκης και τον Παπαγρηγοράκη ο Μαλτεζόπουλος. Στο tennis club της Αγίας Παρασκευής, λοιπόν, έφεραν και τον Μπάμπη. Εκεί παίζαμε σουέτες πολλών ατόμων, ακόμα και έντεκα ατόμων, και με “κουτί” ακόμα, γινόταν πανζουρλισμός.

Μετά ο Μπάμπης άρχισε βέβαια κι αυτός να συμμετέχει σε πολλά τουρνουά. Χαρακτηριστικός τύπος bon viveur, κάπνιζε πουράκια και έπινε πάντα ακριβά ποτά και κρασιά. Πολύ καλός ταβλαδόρος, χωρίς βοήθεια υπολογιστών, πανέξυπνος θα έλεγα, και στο τουρνουά και στα money games. Αργότερα, με την πτώση της μόδας του ταβλιού, με είχε πάρει τηλέφωνο να κάνω κάτι να έχουμε πάλι παιχνίδι. Του άρεσε πολύ το backgammon και κυρίως οι παρέες με τις σουέτες.

Τελευταίες φορές που τον έβλεπα ήταν στο σπίτι του Ζήση. Μετά, δυστυχώς, αρρώστησε και δεν ξαναήρθε. Έγινε καλά, είχε μιλήσει μαζί μου μια φορά στο τηλέφωνο και μια-δυο με τον Ζήση, μας είχε δηλώσει πως θα ξανάρθει όταν είναι εντελώς καλά. Δεν πρόλαβε.»

 

Οι διεθνείς επιτυχίες του Μπάμπη Δρούβη:

17-21.07.2002, Πράγα, 4th Czech Open, Doubles, Winner (με τον Γιώργο Κλείτσα).

03-06.07.2003, Βενετία, 15th City of Venice International BG Tournament, δεύτερος στο WarmUp (64).

03-06.07.2003, Βενετία, 15th City of Venice International BG Tournament, δεύτερος στο Super JackPot.

07-10.07.2005, Βενετία, 17th City of Venice International BG Tournament, δεύτερος στο Super Last Chance.

 

(Ευχαριστούμε τον Γιώργο Τσίρη για τη συγκέντρωση των στοιχείων.)