Πώς να γίνεις world class παίκτης

Posted Posted in Πώς να γίνεις world class παίκτης

Μία σειρά εννέα άρθρων που σκοπό έχει τη δραστική βελτίωσή του παιχνιδιού μας, προτείνοντας κυρίως υλικό και τρόπους μελέτης και προπόνησης. Απευθύνεται σε παίκτες με PR από 5,00 έως και 12,50.

του Μιχάλη Μανωλιού

Εισαγωγή

 1. Ο Μηδενικός Κανόνας
 2. Χαρακτήρας
 3. Μαθηματικά
 4. Βίδος
 5. Ο ανύπαρκτος δάσκαλος
 6. Προπόνηση
 7. Αγώνες
 8. Ψυχολογία και προσαρμογές
 9. Μόνο ένα παιχνίδι

Διεθνείς διαδικτυακές διακρίσεις 2020

Posted Posted in Αποτελέσματα

Μία ακόμα σημαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού backgammon έγραψε στις 5 Απριλίου ο Γιώργος Ντισλής από τη Λάρισα (φωτ.), κατακτώντας το 17ο WBIF Open, ανάμεσα σε 106 συμμετέχοντες. Ο συγκεκριμένος θεσμός (πρώην EBIF Open), ένα παγκόσμιο, διαδικτυακό κύπελλο που διεξάγεται τρεις φορές κάθε χρόνο, ήταν ο μοναδικός που έλειπε από τη συλλογή της χώρας μας εκ των καθιερωμένων πρωταθλημάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WBIF), αφού έχουν προηγηθεί οι νίκες της Εθνικής Ομάδας (Γρούτσος, Αυδής, Κλείτσας, Μπονάνος, Προυκάκης) στο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων (2013), του Κώστα Χιωτίνη στο European Cup (2018) και του Μιχάλη Μανωλιού, τόσο στο WBIF Tour (2018), όσο και στο Champions Cup (2019). Έτσι πλέον, η χώρα μας έγινε μόλις η δεύτερη που συμπληρώνει και τους πέντε διακεκριμένους τίτλους, μετά από τη Δανία!

Ο Ντισλής σημείωσε τη δεύτερη ήττα του στον 9ο γύρο από τον Ιρανό Saeed Nourmohammadi, αναγκαζόμενος να συνεχίσει χωρίς κανένα περιθώριο απωλειών, αφού τυχόν τρίτη ήττα, θα τον έθετε εκτός τουρνουά. Όμως, με ένα εξαιρετικό σερί πέντε συνεχόμενων νικών (τις δύο τελευταίες, ηχηρές ρεβάνς επί του προαναφερθέντος Ιρανού), υπερκέρασε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά του και κατέκτησε τον τίτλο, με συνολικό απολογισμό 12 νίκες σε 14 αγώνες και μέσο PR 6,97. Ήταν η δεύτερη και ασυγκρίτως μεγαλύτερη, διεθνής διαδικτυακή επιτυχία για τον Λαρισαίο παίκτη, αφού είχε προηγηθεί η τρίτη θέση (μεταξύ 22 αντιπάλων) στο 2nd BG Studio Heroes της WBIF, που είχε διεξαχθεί το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αξιοσημείωτη πορεία στο ίδιο WBIF Open σημείωσε και ο Μιχάλης Προυκάκης, ο οποίος με απολογισμό 8 νικών σε 11 αγώνες και μέσο PR 6,38, κατετάγη έκτος. Μάλιστα, ήταν η τέταρτη φορά που φτάνει στα έπαθλα ενός WBIF Open, όπου μέχρι προσφάτως είχε δύο τρίτες και μία τέταρτη θέση. Πέραν αυτού, ο Προυκάκης κατά το τελευταίο εννεάμηνο, σημείωσε σειρά διακρίσεων σε διοργανώσεις της γερμανικής EBIF Deutschland, κατατασσόμενος στην πρώτη τριάδα σε τρία διαφορετικά τουρνουά: Τρίτος στο Summer Lottery (73 συμμετοχές) με μέσο PR 4,94 και 4 νίκες σε 5 ματς, ομοίως τρίτος στο εορταστικό Santa (61 συμμετοχές) με άλλες 4 νίκες σε 5 ματς και πρώτος στην κατηγορία Mont Blanc (31 συμμετοχές) του Climbers Cup της 21ης Μαρτίου, με 8 νίκες σε 10 αγώνες, παίζοντας σε τρεις εξ’ αυτών, κάτω από 3 PR.

Με τις διοργανώσεις αυτές, ο Προυκάκης συμπλήρωσε 500 επίσημους διαδικτυακούς αγώνες (279 νίκες – 221 ήττες), έχοντας συμμετάσχει σε 103 μείζονος ή ελάσσονος σημασίας τουρνουά από το 2013, κερδίζοντας τέσσερα εξ’ αυτών και βραβευόμενος συνολικά σε 16.

Η ραγδαία αύξηση της εμπειρίας των Ελλήνων αθλητών στους διαδικτυακούς αγώνες το τελευταίο διάστημα, είναι προφανώς απόρροια και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει στη διεξαγωγή πολλών διεθνών τουρνουά, με ανάμικτα για τους εκπροσώπους μας αποτελέσματα. Εκ των πλέον διακριθέντων, είναι ο Ανδρέας Τόλιας που αγωνίζεται από τα Ιωάννινα, αφού διακρίθηκε σε δύο ημερίδες της WBIF, με την επωνυμία Sunny Sunday. Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου (128 συμμετοχές) έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, χάνοντας από τον “εξωγήινο” 14ετή Joe Bernaba, με συνολική επίδοση 5 νικών σε 6 αγώνες και μέσο PR 5,48, ενώ στις 5 Απριλίου (107 συμμετοχές), με τον ίδιο αριθμό νικών και μέσο PR 5,10, έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου όμως υπέκυψε στην αρνητική τύχη.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Τόλιας έχει δις υποβάλλει τα διαπιστευτήριά του στον κόσμο της WBIF, έχοντας καταταγεί 6ος στο WBIF Tour του 2018 στα Ίσθμια και 5ος στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2019 στη Μάλτα.

Τέλος, αξιοσημείωτη επιτυχία σημείωσε και ο Σεραφείμ Τσάκνης από το Καρπενήσι, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση μεταξύ 62 συμμετεχόντων, στο τουρνουά Tornado του Beaufort Cup που διοργάνωσε η EBIF Deutschland, με απολογισμό 5 νικών σε 6 αγώνες. Ήταν η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση για τον Τσάκνη, αφού είχαν προηγηθεί δύο νίκες του σε τουρνουά (8 συμμετοχών, όμως) της USBGF και μία τρίτη θέση σε τουρνουά της EBIF Deutschland, αλλά στην κατηγορία Intermediate.

Το ενδιαφέρον τώρα, εστιάζεται στο 1ο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα, όπου εννέα Έλληνες συνεχίζουν την προσπάθειά τους, με ανάμικτες πιθανότητες διάκρισης, αλλά και στα ετήσια, Champions και European Cup. Στα δύο τελευταία μάλιστα, ως χώρα έχουμε αυξημένες (από τις 6 που αρχικά προβλέπονταν) θέσεις συμμετοχής, καθώς τους προκριθέντες από το Πρωτάθλημα, πλαισιώνουν και τρεις παίκτες που κέρδισαν το εισιτήριο λόγω των προαναφερθεισών, διεθνών επιτυχιών τους. Έτσι, στους Αποστόλη Αμπράζη, Κώστα Χιωτίνη και Σπύρο Σοφό στο Champions Cup, προστίθεται και ο κάτοχος του θεσμού, Μιχάλης Μανωλιός, ενώ στους Δημήτρη Φίλο, Χρήστο Αναστασόπουλο και Σεραφείμ Μηλιώνη στο European Cup, προστίθενται οι Γιώργος Ντισλής και Μιχάλης Προυκάκης, λόγω των διακρίσεών τους στα WBIF Open.

Οι ελπίδες μας για νέες επιτυχίες της Ελλάδας, παραμένουν αμείωτες!

Το Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος 2020 στον Απόστολο Αμπράζη

Posted Posted in Αποτελέσματα

Ο Απόστολος Αμπράζης είναι ο νέος Πρωταθλητής Ελλάδος Διαδικτύου για το 2020.

Ο Αμπράζης επικράτησε του Κώστα Χιωτίνη στον τελικό του 7ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Πρωταθλήματος 2020, μετά από ένα συναρπαστικό και αγχωμένο, κυρίως από την πλευρά του, ματς, με εντυπωσιακή ανατροπή από 5-12*/13 σε 13-12, όταν όλα έδειχναν πως ο τίτλος θα κατέληγε στον ισχυρό αντίπαλό του. Η διακύμανση του σκορ, 2-0, 2-4, 3-4, 3-5, 4-5, 4-10, 5-10, 5-12*, 13-12. Για να ανατρέψει την έκβαση του τελικού, ο Αμπράζης κέρδισε με gammon το Crawford, ένα απλό game, και ξανά gammon στο 9-12.

Στο πιο μαζικό Πρωτάθλημα από όλα τα προηγούμενα, με ρεκόρ συμμετοχών (64), o Αμπράζης συμπλήρωσε τους 19 γύρους του μαραθώνιου τουρνουά με 15 νίκες και 4 ήττες, ενώ ο Χιωτίνης είχε ρεκόρ 14-5.

Είχε προηγηθεί η τριπλή ισοβαθμία των δυο τους με τον Σπύρο Σοφό (13-6), τον οποίο κέρδισαν και οι δύο αφήνοντάς τον τρίτο, ενώ στην επίσης βραβευόμενη τέταρτη θέση τερμάτισε ο Δημήτρης Φίλος (11-5 και ένα bye).

Την εξάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα  συμπληρώνουν, με ρεκόρ 10-5, οι Χρήστος Αναστασόπουλος και Σεραφείμ Μηλιώνης, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης ο περσινός νικητής του Champions Cup, Μιχάλης Μανωλιός και οι διακριθέντες στο European Cup και στο WBIF Open, Μιχάλης Προυκάκης και Γιώργος Ντισλής αντίστοιχα.

Τις πιο εντυπωσιακές αποδόσεις στο Πρωτάθλημα είχαν ο Κώστας Χιωτίνης (3,97), ο Γιάννης Ατματζίδης (4,08) και ο Χρίστος Γρούτσος (4,51), ενώ έξι παίκτες έπαιξαν κάτω από 5,00 και δέκα κάτω από 6,00.

Την τελική βαθμολογία και τα αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στο site της WBIF.

Τάκης Χατζέλης: Μια εντυπωσιακή σαιζόν

Posted Posted in Αποτελέσματα

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η χρονιά που μας πέρασε για τον διεθνή μας παίκτη, Τάκη Χατζέλη.

Ο δευτεραθλητής κόσμου με την Εθνική Ομάδα, κατετάγη 4ος-5ος στο Monte Negro Grand Prix του 4ου Merit Open και έφτασε μέχρι τον τελικό του Last Chance στο 16ο Cyprus Open.

Παράλληλα, παρακολουθούσε, όσο ήταν δυνατόν για έναν παίκτη εκτός Ιταλίας, το Γκραν Πρι του ιταλικού πρωταθλήματος 2018-19, σε διαφορετική κάθε φορά πόλη, φτάνοντας τρεις φορές στα ημιτελικά επιμέρους τουρνουά (Βενετία, Τορίνο και Ρώμη) ενώ κατέκτησε το Summer Cup του Ρίμινι.

Το αποτέλεσμα ήταν η εντυπωσιακή 2η θέση στην τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου, με μόλις δύο βαθμούς διαφορά από τον ισχυρότατο πρώτο, Carlo Melzi, έχοντας μάλιστα παίξει σε τρία τουρνουά λιγότερα (η απλή συμμετοχή σε κάθε τουρνουά δίνει 3 βαθμούς).

Ενδιάμεσα, είχε αναδειχτεί Πρωταθλητής Ελλάδος στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα με την ομάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon (μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Κλείτσα και τους Κώστα Χιωτίνη, Μιχάλη Μανωλιό και Γιάννη Ατματζίδη).

Και φυσικά, η φετινή σαιζόν του ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του πρόσφατου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Γαλλία με την Εθνική Ελλάδος, μαζί με τους Γιάννη Ατματζίδη, Πλάτωνα Τσερλιάγκο, Μιχάλη Προυκάκη και Σταύρο Τσολάκο.

Διονύσης Γιαννούλης

Posted Posted in Uncategorized

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon πενθεί σήμερα την πρόωρη απώλεια του
συμπαίκτη και καλού μας φίλου Διονύση Γιαννούλη. Λάτρης του backgammon, ο
Διονύσης έπαιζε πάντα με αθλητικό πνεύμα και χαιρόταν ιδιαίτερα όταν έβλεπε
φίλαθλη νοοτροπία από τους αντιπάλους, επαινώντας την τόσο ιδιωτικά όσο και
δημόσια. Τα τελευταία χρόνια το παιχνίδι του είχε σημειώσει σημαντική άνοδο, με
κορυφαία στιγμή την περίοδο 2016-17, όταν κέρδισε μια σειρά από ημερήσια
τουρνουά, στέφθηκε Παίκτης της Χρονιάς και στην Τελική Φάση του Ατομικού
Πρωταθλήματος έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Θα τον θυμόμαστε όπως ήταν στα
καλύτερά του, ήρεμο, πρόσχαρο και καλοπροαίρετο.

Η κηδεία του Διονύση Γιαννούλη θα γίνει το Σάββατο 14/12 στις 12:00 το
μεσημέρι στον Άγιο Παντελεήμονα Πεύκης.
Η προγραμματισμένη για την ίδια ώρα 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος
Ελλάδος αναβάλλεται για το Σάββατο 21/12.

Ο κόσμος του backgammon αποχαιρετά τον Γιώργο Κλείτσα

Posted Posted in Uncategorized

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαδικτύου αφιέρωσε την Τελική Φάση του WBIF Live Tour στη μνήμη του.

O επί σειρά ετών Νο1 στον κόσμο, Masayuki Mochizuki, του αφιερώνει το επερχόμενο quiz του που θα βάλει στο Merit Open και θα αποτελείται από θέσεις που του είχε δώσει ο Γιώργος.

Ο συμπαίκτης του στο Doubles, Πλάτων Τσερλιάγκος, δημοσίευσε τη νεκρολογία του στο site της Βρετανικής Ομοσπονδίας.

O Γενικός Γραμματέας της WBF, Marco Fornasir, γράφει γι’ αυτόν στη σελίδα του οργανισμού.

Στην κηδεία του υπήρχαν στεφάνια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon και της Ελληνικής MENSA.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα GridGammon έβαλε στο προφίλ του μία κόκκινη καρδιά και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του.

Το σοκ που δεχτήκαμε όλοι από την αναπάντεχη απώλεια του συμπαίκτη μας και πρωταθλητή Γιώργου Κλείτσα, αλλά και η επίδραση που είχε στον κόσμο του ελληνικού και του διεθνούς backgammon γίνονται φανερά από τις αντιδράσεις Ελλήνων και ξένων παικτών και παραγόντων, μερικοί από τους πιο διάσημους, οι οποίοι εκφράζουν την έκπληξη, τη συντριβή αλλά και τον θαυμασμό τους για τον άνθρωπο, τον συγγραφέα και τον παίκτη Krull. Από τον παλιό του φίλο Κώστα Χιωτίνη και τον παρτενέρ του Πλάτωνα Τσερλιάγκο μέχρι τον περίφημο Mochy, όλοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Κλείτσα με σεβασμό, εκτίμηση και όμορφες αναμνήσεις.

Δίνουμε τον λόγο στους ανθρώπους που τον γνώρισαν από κοντά, έπαιξαν μαζί του, τον χάρηκαν και έμαθαν από κείνον.

Κώστας Χιωτίνης

Με το Γιώργο γνωριζόμασταν από το 1986. Τον γνώρισα από τον Νίκο Ψαρουδάκη, αυτός τον έφερε στο τάβλι πρώτη φορά και μας τον σύστησε, ήταν φίλοι μεταξύ τους από το μπριτζ. Μετά από κάνα χρόνο απέκτησε το προσωνύμιο Κρουλ, και έτσι τον αποκαλούσαμε όλοι. Ό,τι έκανε ο Κρουλ, το έκανε με σύστημα και πολύ διάβασμα, θα έλεγα επαγγελματικά. Με το που γνώρισε το τάβλι, μέσα κυρίως από τα βιβλία του Μαλτεζόπουλου, αμέσως πήρε ξένα βιβλία και άρχισε να τα μελετάει, τότε υπήρχε το “Backgammon” του Magriel και το “Backgammon with the Champions” των Ballard και Lubetkin. Μάλιστα μου έδωσε και έβγαλα φωτοτυπίες τα βιβλία, τις οποίες έχω από τότε, αν και δεν τα διάβασα ποτέ μου ο ίδιος.

Του άρεσε πολύ το “αγωνιστικό” τάβλι. Ερχόταν πάντα μελετημένος στα τουρνουά και διακρινόταν. Έπαιζε και money games, αλλά πολύ λιγότερο, θα έλεγε κανείς πως δεν του άρεσαν και τόσο τα money games, παρ’ ότι ερχόταν συχνά στις παρέες. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από παιχνίδι γινόταν και πολύ πλάκα και γέλιο, περνάγαμε καλά. Παλιά είχε λεφτά ο κόσμος και μπορούσε κάποιος να χάνει λεφτά και να διασκεδάζει συγχρόνως, σήμερα είναι αλλιώς…

Όταν βγήκαν τα πρώτα προγράμματα με αναλύσεις, όπως το Jellyfish και μετά το Snowie, έβαζε τα κομπιούτερ του να κάνουν ολονύκτια rollout σε θέσεις τις οποίες μελετούσε. Ήταν απ’ τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τη νέα τεχνολογία, η οποία άλλαξε ριζικά το backgammon διεθνώς.

Φυσικά ήταν πολύ μεγάλος παίκτης, ένας απ τους καλύτερους στον κόσμο, με PR κάτω από 4,00.

Η προσωπική του ζωή ήταν προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα του, τα οποία ήταν φυσικά τα παιχνίδια και κυρίως το τάβλι. Αρκετοί παίκτες βρεθήκαμε στον γάμο του, και η γυναίκα του ερχόταν παρέα κι αυτή σε τουρνουά στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, όμως, οι γυναίκες συνήθως δεν συνάδουν με τη ζωή ενός παίκτη, κι έτσι αυτός ο γάμος δεν είχε μεγάλη διάρκεια, παρ’ ότι η εξαίρετη αυτή γυναίκα, η οποία ήταν αρχιτέκτων, ήταν και η ίδια παίκτρια του μπριτζ. (Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από κάνα χρόνο, μέχρι το τέλος της όμως διατηρούσε φιλική σχέση με τον Γιώργο).

Ο Γιώργος δεν είχε καθημερινό πρόγραμμα. Κοιμόταν όποτε νύσταζε και ξύπναγε όποτε ήθελε ο οργανισμός του. Δεν ήθελε να προγραμματίζει τίποτα, εκτός από τα αναγκαία, που ήταν οι συναντήσεις για το τάβλι ή το μπριτζ, και λίγες φορές το μήνα κάποια πάρτι με χορό. Είχε κάνει πολλά χρόνια χορό και ήταν σχεδόν επαγγελματίας χορευτής. Μάλιστα είχε συμμετάσχει αφιλοκερδώς σε κάποια βίντεο κλιπ σαν χορευτής μαζί με μια σχολή χορού.

Ο Κρουλ ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος και με αίσθηση χιούμορ. Αντιμετώπιζε με πολύ ψυχραιμία και χιούμορ και τις νίκες και τις ήττες στα τουρνουά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γι’ αυτό έγινε πολύ γνωστός και αγαπητός παντού.

Απόδειξη της δημοφιλίας του είναι το ότι από χτες επικοινωνούν από παντού μαζί μου, ζητώντας πληροφορίες για το πώς έφυγε ο Γιώργος. Οι περισσότεροι δείχνουν να μην το πιστεύουν. Πήρα τηλέφωνα και ειδοποιήσεις από Αμερική, Ιαπωνία, Αγγλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τουρκία, σχεδόν από παντού όπου υπάρχουν παίκτες του backgammon. Μου ζητούν με μεταφέρω στην οικογένεια τα συλλυπητήρια τους και φυσικά θα το κάνω.

Τι να πρωτοθυμηθώ δεν ξέρω από τη συναναστροφή μου με τον Κρουλ, τα παιχνίδια και τις πλάκες που κάναμε. Πήγαμε μαζί σε πολλά τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φιλοσοφήσαμε άπειρες ώρες για πολλά θέματα.

Μαζί με τον Κρουλ κλείνει και ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του backgammon στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι εκεί που βρίσκεται (αν βρίσκεται) τώρα, θα αναλύει κάποια θέση στο τάβλι με παλιούς φίλους μας, θα μιλάει για τον Προυστ, για τους αρχαίους θεούς (ή θα μιλάει μαζί τους, ποιος ξέρει…), για τον Παναθηναϊκό, θα λέει παλιές πικάντικες ιστορίες και θα γελάνε, ή θα αφηγείται επιτυχίες του στα διάφορα παιχνίδια…

Πλάτων Τσερλιάγκος (σε νεκρολογία του προς την UKBGF, 21/10/2019)

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 χάσαμε ένα από τα πιο αγαπημένα και σεβαστά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του παιχνιδιού μας, τον Γιώργο Κλείτσα.
Ο Γιώργος ήταν παίκτης παγκόσμιας κλάσης στο τάβλι και, παράλληλα, εξαιρετικός παίκτης στο μπριτζ και το σκάκι. Μαζί του, και κυρίως χάρη σ’ αυτόν, καταφέραμε τα δύο τελευταία συνεχόμενα χρόνια να φθάσουμε στον τελικό του διπλού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μονακό. Οι πιο πολλοί από εμάς τον γνώριζαν για τις επιδόσεις του στα πνευματικά αυτά παιχνίδια.
Για αυτούς που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν καλύτερα, ήταν ένας φιλόσοφος και ένας άγιος της σημερινής εποχής. Η καρδιά του ακτινοβολούσε καλοσύνη και το πνεύμα του ήταν βαθύ και διαπεραστικό. Ο Γιώργος είχε την ικανότητα να ελίσσεται μέσα από δυόμιση χιλιετίες ανθρώπινης γνώσης με ιδιαίτερη ευκολία και χάρη.
Ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός και ταυτόχρονα συγκλονιστικός συνομιλητής με ρεπερτόριο που ξεκινούσε από τους γίγαντες της αρχαίας εποχής (όπως ο Δημόκριτος, ο Ηρόδοτος και ο Αριστοτέλης) και κατέληγε σε αυτούς της σύγχρονης διανόησης (όπως ο Νιλς Μπόρ, ο Προυστ και ο Ντεριντά).
Οι συζητήσεις μαζί του ήταν πάντοτε μια ενδιαφέρουσα και διδακτική εμπειρία.
Οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μαρτυρία μιας ευαίσθητης ψυχής και ενός όμορφου, δημιουργικού μυαλού.
Υπήρχε, όμως, και η ελαφριά και διασκεδαστική πλευρά του Γιώργου: εξαιρετικός χορευτής και παραστατικός στη διήγηση ανεκδότων, ιστοριών και περιστατικών.
Η Αθηνά Ζωγράφου, ο Γιόργκεν Γκρένστεντ, ο Τζο Ράσσελ και ο υποφαινόμενος στα καθημερινά μας γεύματα μαζί το τελευταίο καλοκαίρι στο Μόντε Κάρλο, ξεραινόμαστε στα γέλια όταν ο Γιώργος προχωρούσε να μας διηγηθεί αστείες ιστορίες (με πολύ αλατοπίπερο) από τις εμπειρίες του στα ταξίδια σε διεθνή τουρνουά τα τελευταία τριάντα χρόνια, πάντα δοσμένες με χιούμορ, ευαισθησία και αγάπη για τους πρωταγωνιστές τους.
Δυσκολεύομαι να σκεφθώ κάποιον στον οποίο ο Γιώργος δεν ήταν αρεστός. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων για το προνόμιο της φιλίας του. Η εντιμότητα και η αφέλειά του ήταν παροιμιώδεις και σαν φίλος αισθανόμουν μερικές φορές την υποχρέωση να τον προστατεύσω από τις… συνέπειες!
Για τους φίλους του, και ιδιαίτερα για την αδελφή του, που έχασε μέσα σε δυο μέρες μητέρα και αδελφό, η απώλεια είναι ανυπολόγιστη.
Ελπίζω σύντομα να βρω τη δύναμη να ολοκληρώσω το πεντάτομο σύγγραμά του για το τάβλι που καλύπτει κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Ήταν ένα έργο ζωής για το Γιώργο και κάτι που κανένας μέχρι τώρα δεν επιχείρησε σε τόσο βάθος. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η πιο καλή διαβεβαίωση προς την αδελφή του ότι ή θύμησή του και η προσφορά του θα μείνουν μαζί μας για πάντα.
Φίλε Γιώργο, θα μας λείπεις πολύ. Ας αναπαυθεί η ψυχή σου!

Masayuki Mochizuki (Mochy)

I don’t understand. I don’t even feel sad. It is so unbelievable. He was working on his book and looked very energetic. I was expecting to meet him in an upcoming tournament. Very intelligent and nice person. I miss you.

My Quiz seminar in Merit Open will be dedicated to Giorgos Kleitsas. He gave 100 difficult problems to a few top players in 2016 in Merit Open and I will pick 8-10 interesting problems from them. He loved quiz and problems, so I hope he is happy about it. […]

I and he played doubles together. […] Against weak players, he preferred to play the move that complicates the game the most. I like the concept, but we never knew what degree we should sacrifice for it. It was a wonderful time for me to discuss those things along with other bg related topics, or politics, history, etc.

We always assume good time with friends continues forever, although this is never the case. RIP, Giorgos.

Arda Fındıkoğlu (Τουρκία): A devastating loss, can’t find a word to explain my sorrow, he was a great man, a very close friend and a true gentleman. My deepest condolences to his beloved ones and Greek BG society. He will be eternally missed.

Marco Fornasir (Ιταλία, στη σελίδα της Worldwide Backgammon Federation – WBF)

Yiorgos was […] an honorary member and WBF agent for Greece. […]

He was always one of the best in the Mochy’s Quizzes, which is why Mochy will dedicate the seminar scheduled at the MERIT OPEN in November to him.

Yiorgos has always been much loved and well-liked by the whole world of Backgammon, and has left us a legacy of three volumes, written with Christos Groutsos, entitled Backgammon – modern Backgammon.

It was a friend who died too soon.

To his family, to his friends, to his Backgammon friends I wish to address the most affectionate greeting of condolences on behalf of the whole Worldwide Backgammon Federation. Have a nice trip, Yiorgos.

Μιχάλης Μανωλιός (Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon)

Δεν υπήρχε πιο αγαπητός και πιο επιτυχημένος Έλληνας παίκτης στο εξωτερικό από τον Γιώργο. Δεν τον είχα ακούσει ποτέ να διαμαρτύρεται για την τύχη, τη δική του ή του αντιπάλου του. Κάθε φορά που κληρωνόμασταν να παίξουμε, σκεφτόμουν ταυτόχρονα «Όχι…» και «Ωραία! Θα είναι ένα υπέροχο ματς!» (εννοείται ότι είχα αρνητικό ρεκόρ εναντίον του). Ανάλογη ήταν και η σιγουριά που αισθανόμουν όταν παίζαμε δίπλα στην Εθνική ή στο Διασυλλογικό: ήξερες ότι θα κάνει πάντα το καλύτερο δυνατό. Στη Βουδαπέστη το 2015, στο Πανευρωπαϊκό, ένα βράδυ συζητούσαμε για PR και αμφισβήτησα ότι παίζει κάτω από 4,00. Το 2017 κάναμε το PR Tournament, έπαιξε 3,88 και κατάπια τη γλώσσα μου.

Ευφυέστατος και με χιούμορ, η συζήτηση μαζί του ήταν απόλαυση, ειδικά για θέματα εκτός backgammon. Ποτέ δεν ήξερες τι καινούργια άποψη θα ακούσεις από κείνον και πόσο αναπάντεχα θα τη στηρίξει.

Γιώργο, εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, μας έστησες στα πόδια μας, μας έδειξες τον δρόμο, μας δίδαξες και μας κέρδισες όχι μόνο ως παίκτης, αλλά και ως άνθρωπος. Σ’ ευχαριστούμε, δεν θα ξεχαστείς.

Χάρης Χρηστίδης (μτφρ.)

Ο Γιώργος ίδρυσε την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon και διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για χρόνια. Έχει εμπνεύσει πολλούς νέους παίκτες να μπουν στον χώρο του backgammon. Ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας και επίσης, για μια μεγάλη περίοδο, το Νο1 ELO στους ελληνικούς πίνακες. Πάντα προωθούσε το ευ αγωνίζεσθαι. Αναπαύσου εν ειρήνη, Γιώργο.

Γιώργος Τσίρης

Όταν ο Χάρος ρίξει τη ζαριά, κανένα rollout δεν σε σώνει. Τα περιθώρια των αναλύσεων είναι για τους κατοπινούς, που θα κληρονομήσουν μνήμη πικρή, με την ευχή να τη μετουσιώσουν σε θύμηση γλυκιά. Γνώρισα τον Γιώργο το 1992. Τότε που ζούσε στο Παλαιό Φάληρο, τον θυμάμαι να ανοίγει μια ντουλάπα και να ανασύρει από μια στοίβα ένα τεύχος του Inside Backgammon, που μου το χάρισε. Στην ντουλάπα αυτή κρέμονταν, είχα παρατηρήσει, το γαμπριάτικο κοστούμι του και το νυφικό της Φωτεινής. Η εικόνα αυτή ήταν προφητική. Όπως πολλοί από εμάς, συμβολίζει τον γάμο μας με το backgammon. Ζούμε στο board, κι ας έχουμε σπίτι… Παντρεύεσαι την τυχαιότητα, με την ελπίδα κάποτε να την ερμηνεύσεις, καθώς αργοκυλάς εμμονικός με τις positions. Ο Γιώργος με σημάδεψε, όχι με το γκάζι του στο αυτοκίνητο για να προλάβουμε τα τουρνουά, αλλά με τα ριπίσματα του χαμόγελου στην κόντρα τύχη, με την ευγενική λαλέουσα σιωπή του στον αγώνα, με τη διηνέκεια της εφηβείας του. Τώρα που έφυγε αμετάκλητα, φτωχαίνουμε στην αρχή, μα, ζώντας μέσα μας ποτάμιος, θα μας πλουτίσει.

Michael Strato Liberopoulos (Καναδάς)

So sorry to hear this news. My most heartfelt condolences to his family. Giorgos was a great friend, we spoke not so long ago about his books. Giorgos was one of the most steadfast supporters of Backgammon in Greece, and elsewhere, a lot can be said about his efforts and accomplishments in the game, that I have witnessed for more than 20 years. Rest in Peace, my brother, I know that St. Peter will have the pearly gates wide open to welcome you.

Magyar Táblasport Egyesület (Ουγγρική Ομοσπονδία Backgammon, μτφρ.):

Έφυγε ο Krull… Αντίο, Γιώργο Κλείτσα! Η ελληνική και η διεθνής σκηνή backgammon έχασαν έναν πραγματικό giant. Καλό ταξίδι, Φίλε! [τα πλάγια στα ελληνικά].

Μιχάλης Χριστοφοράκης (Σ.Α.Τ.Ο. Καρδίτσας): Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Ευτυχείς που τον γνωρίσαμε, δυστυχείς που τον χάνουμε…

Amir Eshraghi (Ιράν): No way, feeling so sad! Bg community has lost one of the Legends! Ηe was a great player and true Gentleman! R.I.P., Giorgos

Tobias Hellwag (Γερμανία): Good bye, Krull.

Robert Wachtel (ΗΠΑ): What?????? Not possible.

Elias Kritikos (Νορβηγία): RIP, τι κρίμα.

Stepan Nuniyants (ΗΠΑ): RIP, great guy and great player.

Θανάσης Βαρελάς (μτφρ): Ακόμα κι αν δεν είχαμε μιλήσει πολύ, γνωρίζω για την προσφορά σου στο backgammon. Ο Χάρης Χρηστίδης μού μίλησε για σένα. Θα θυμάμαι για πάντα μια θέση για την οποία με συμβούλεψες στο τουρνουά του Λουτρακίου. Τόσο το ελληνικό όσο και το παγκόσμιο backgammon θα είναι φτωχότερα χωρίς εσένα. Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου. Αναπαύσου εν ειρήνη.

Yalkın Erk (Τουρκία): Great friendGreat player… Great neighbor… I am really sad and got shocked by what I’ve read… Thx for all, my friend… We will meet again…

Gündüz Güneş (Τουρκία): RIP, Kleitsas… good man… good backgammon player… good dancer… We will miss you.

Πλάτων Τσερλιάγκος: Προσπαθώ ακόμη να μην το πιστέψω.

Gür Sakarya (Τουρκία): A true gentleman and a great player… RIP.

Erőss Zoltán Péter (Ουγγαρία): He was the best Greek friend for Hungarian backgammon players. Shocked. Very good and fine man. Kalo taxidi, Giorgos Krull.

Petri Pietila (Φινλανδία): Horrible. What happened? My condolences.

Mihail Panovski (Βόρεια Μακεδονία): katastrofa

Thomas Tenland (Σουηδία): No! Was just about to send him a Facebook message about his book! So sorry to read this. RIP.

Haluk Oral (Τουρκία): No word is enough, every word is too much… Farewell, good man

Θανάσης Κωτσής: Πολυτάλαντος, ευφυέστατος και προπάντων κύριος… Θα σε θυμόμαστε πάντα, Γιώργο.

Lynn Ehrlich: This can’t be possible. I’m so sorry to hear this very sad news. My condolences to his family.

Τάσος Μανιάτης: Shocked

Bernhard Mayr (World Backgammon Internet Federation, Αυστρία): The WBIF Tour Final is dedicated to Giorgos Kleitsas, who sadly passed away!

Συγκρότηση Εθνικής Ομάδας Διαδικτύου

Posted Posted in Αποφάσεις Δ.Σ.

22/10/2019

 1. Πριν από κάθε διεθνή διοργάνωση στην οποία συμμετέχει η Εθνική Ομάδα Διαδικτύου (στο εξής Εθνική) η Διοικούσα Επιτροπή ορίζει τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική με την ακόλουθη διαδικασία:

 2. Παίκτης που δεν διαθέτει ελληνικό διαβατήριο ή ελληνική ταυτότητα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική.

 3. Παίκτης στον οποίο έχει επιβληθεί σοβαρή, κατά την κρίση της Διοικούσας Επιτροπής, ποινή στην τρέχουσα ή στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (1/9 – 31/8) δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική.

 4. Καλείται αριθμός παικτών ίσος με τον αριθμό που ορίζεται στην προκήρυξη της διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναπληρωματικών.

 5. Οι παίκτες της Εθνικής πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο τελευταίο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα ή να έχουν τουλάχιστον δέκα (10) αξιολογημένα με Performance Rating (στο εξής PR) ματς συνολικά κατά την τρέχουσα ή την τελευταία αγωνιστική περίοδο (1/9-31/8) στη σχετική βάση της World Internet Backgammon Federation (στο εξής WBIF). Επίσης, πρέπει να έχουν τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) αξιολογημένα ματς στην ίδια βάση.

 6. Η Διοικούσα Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην καλέσει παίκτη ο οποίος δεν αγωνίζεται σε ζωντανά τουρνουά εντός της χώρας ή για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιεί αντικανονικά βοηθήματα.

 7. Αρχικά καλούνται οι παίκτες οι οποίοι, κατά την ημερομηνία της πρόσκλησης, έχουν το χαμηλότερο PR στα τελευταία είκοσι πέντε (25) ματς τους που έχουν προσμετρηθεί στη σχετική κατάταξη της WBIF.

 8. Αποδοχή από τους παίκτες της πρόσκλησής τους στην Εθνική, σημαίνει αυτόματα και αποδοχή της σειράς που θα αγωνιστούν, από το πρώτο board προς το τελευταίο, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Αύξουσα σειρά PR, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού, των τελευταίων είκοσι πέντε (25) ματς που έχουν προσμετρηθεί στη σχετική βάση της WBIF.

  2. Φθίνουσα σειρά συνολικών αξιολογημένων ματς που έχουν παίξει οι παίκτες στη σχετική βάση της WBIF.

  3. Κατάταξη ELO της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού.

  4. Experience στην κατάταξη ELO της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon.

Για τον καθορισμό της σειράς των παικτών εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η διοργάνωση προβλέπει διαφορετική σειρά (π.χ. αντικατάσταση παίκτη από αναπληρωματικό).

 1. Σε περίπτωση που μετά την πρώτη πρόσκληση υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις στην Εθνική, καλούνται οι επόμενοι, κατά αύξουσα σειρά PR, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, μέχρι να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Ο Γιώργος Κλείτσας έφυγε από κοντά μας

Posted Posted in Uncategorized

Το ελληνικό backgammon είναι από σήμερα φτωχότερo κατά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του.

Ο Γιώργος Κλείτσας (aka Krull), ένας από τους επί δεκαετίες κορυφαίους Έλληνες παίκτες backgammon και ίσως ο πιο καταξιωμένος διεθνώς, απεβίωσε πρόωρα σε ηλικία 62 ετών.

Ο Γιώργος υπήρξε ένας ισχυρότατος world class παίκτης, ένας μεταδοτικός συγγραφέας και δάσκαλος και πάνω απ’ όλα πραγματικός τζέντλμαν, οξύνους συζητητής και ενδιαφέρων, πολυσχιδής άνθρωπος.

Η ήρεμη και συγκροτημένη προσωπικότητά του ξεδίπλωνε πάνω στο board, εκτός από τις εντυπωσιακές ικανότητες και γνώσεις του, και ένα σπάνιο ευ αγωνίζεσθαι, όπως θα έπρεπε να παίζονται τα πνευματικά αθλήματα υπό ιδανικές συνθήκες. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον δει κανείς να δυσανασχετεί, πόσω μάλλον να εκφράζεται αρνητικά για την τύχη του, παγίδα στην οποία πέφτουν πρακτικά όλοι οι παίκτες κάποια στιγμή. Και σ’ αυτό, όπως σε τόσα άλλα, ήταν πρωταθλητής.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, χρημάτισε πρόεδρός της, από το 2009 έως το 2012, και πρωτοστάτησε, μαζί με τον Μάνο Μαστοράκη και άλλους, στο στήσιμο των πρώτων αγωνιστικών περιόδων της, βάζοντας σταδιακά τις βάσεις για την επίσημη οργάνωση του backgammon στην Ελλάδα.

Μαζί με τον Χρίστο Γρούτσο συνέγραψαν και κυκλοφόρησαν την εμβληματική σειρά βιβλίων “Backgammon – Αγωνιστικό Τάβλι”, ενώ φέτος ετοιμαζόταν να ξεκινήσει σειρά μαθημάτων στον σύλλογο ΑΘΗΝΑ του Παγκρατίου.

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναφέρουμε όλες τις διακρίσεις του στον χώρο του ελληνικού και του διεθνούς backgammon, θα προσπαθήσουμε να μην παραλείψουμε κάποια από τις σημαντικές:

 • Δεύτερη θέση στο ελληνικό PR Tournament με world class επίδοση PR 3,88.
 • Συμπεριελήφθη στους πίνακες runners-up Giants of Backgammon στις λίστες των ετών 2013 (θέση 47) και 2015 (θέση 64) και 2017 (θέση 53).
 • Δεν έπεσε ποτέ από τις κορυφαίες θέσεις του πίνακα ELO της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, ενώ επί μεγάλες περιόδους ήταν στο Νο1.
 • Υπήρξε μόνιμο μέλος, και συνήθως αρχηγός, τόσο της Εθνικής Ελλάδος, όσο και της Εθνικής Ελλάδος Διαδικτύου.
 • Παγκόσμιος Πρωταθλητής (μαζί με τους Γρούτσο και Κολώνια) στο πρωτάθλημα τριμελών ομάδων (Fortis Cup) το 2008.
 • Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου στο Πανευρωπαϊκό του 2013.
 • Πρωταθλητής Ευρώπης (μαζί με τον Μάνο Μαστοράκη) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζευγών το 2010.
 • Τρίτη θέση με την Εθνική Ελλάδος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014.
 • Τρίτη θέση με την Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου το 2009 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Nations Cup).
 • Πρωταθλητής Ελλάδος 2008.
 • Παίκτης της Χρονιάς και semifinalist στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2014.
 • Δεύτερη θέση στο Doubles του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Μόντε Κάρλο το 2018 και το 2019 (και τις δύο χρονιές με τον Πλάτωνα Τσερλιάγκο).
 • Semifinalist στο Superjackpot του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Μόντε Κάρλο το 2018.
 • Νικητής στο 3o Διεθνές Όπεν του Πόρτο Καράς το 2013.
 • Δύο φορές νικητής στο διεθνές τουρνουά της Κωνσταντινούπολης.
 • Νυν Πρωταθλητής Ελλάδος με την ομάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του 2019.

Ο Γιώργος κέρδισε επίσης μια πλειάδα από επιμέρους τουρνουά στην Ελλάδα και είχε ακόμα πολλές διεθνείς διακρίσεις μικρότερης εμβέλειας, τις οποίες είναι αδύνατον να συγκεντρώσουμε εδώ.

Εκτός από το backgammon, ο Γιώργος Κλείτσας ασχολήθηκε ενεργά και με άλλα πνευματικά αθλήματα. Στο σκάκι έφτασε μέχρι τον τίτλο του Υποψήφιου Μαιτρ και κέρδισε το Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Εφήβων του 1975, ενώ στο μπριτζ είχε ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή με συνεχή παρουσία στα πανελλήνια πρωταθλήματα και συγγραφή βιβλίων.

Ανήσυχο πνεύμα και συγχρόνως λάτρης της ζωής, ο Γιώργος υπήρξε ενεργό μέλος της ελληνικής MENSA και διετέλεσε πρόεδρός της (2001-2002), ενώ καταπιάστηκε ερασιτεχνικά με τον χορό και τη συγγραφή λογοτεχνίας. Συμμετείχε συχνά σε χοροεσπερίδες και ήταν μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.

Η προσφορά του σε κάθε τομέα του ελληνικού backgammon, διοργανωτικό, διοικητικό, αγωνιστικό και συγγραφικό είναι και θα παραμείνει σημαντικότατη. Αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, τόσο μέσα όσο και έξω από το board. Θα τον θυμόμαστε, όπως ήταν στις καλύτερες στιγμές του, που ήταν και τόσο συχνές: ευγενικός, ευφυέστατος, πνευματώδης, ψύχραιμος, αποτελεσματικός και πάνω απ’ όλα φίλος.

Η κηδεία του Γιώργου Κλείτσα θα γίνει τη Δευτέρα 21/10 στις 11:30 π.μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Έκδοση Αγωνιστικών Δελτίων

Posted Posted in Αποφάσεις Δ.Σ.

23/8/2019

Έκδοση Αγωνιστικών Δελτίων

 1. Η Διοικούσα Επιτροπή για τη Δημιουργία Ομοσπονδίας Backgammon Ελλάδος (στο εξής Διοικούσα) συντάσσει μητρώο αγωνιζόμενων παικτών (στο εξής Μητρώο), στο οποίο καταγράφονται το όνομα του κάθε παίκτη, ο σύλλογος τον οποίο εκπροσωπεί την κάθε αγωνιστική περίοδο και η ημερομηνία εγγραφής του στο Μητρώο.
 2. Η εγγραφή του κάθε παίκτη στο Μητρώο και η έκδοση του Αγωνιστικού του Δελτίου (ΑΔ) γίνεται με την πληρωμή από τον παίκτη στον σύλλογο του σχετικού αντίτιμου, το οποίο για κάθε αγωνιστική περίοδο και για όλες τις διοργανώσεις ορίζεται στα πέντε (5) ευρώ.
 3. Με σκοπό την καταχώριση των παικτών τους στο Μητρώο, οι σύλλογοι οφείλουν, την επόμενη κάθε τουρνουά που διοργανώνουν, να δηλώνουν στη Διοικούσα κάθε νέα έκδοση ΑΔ και να αποδίδουν σ’ αυτήν τα σχετικά παράβολα, το αργότερο πριν τις τελικές φάσεις του Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδος, του Κυπέλλου Ελλάδος και του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος.
 4. Κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να εγγραφεί, με έκδοση ΑΔ, μόνο σε έναν σύλλογο κάθε χρονιά.
 5. Έκδοση ΑΔ παίκτη και καταχώρισή του στο Μητρώο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της αγωνιστικής περιόδου, με τον περιορισμό της παραγράφου 10.
 6. Οι παίκτες είναι ελεύθεροι να πάρουν μεταγραφή για άλλον σύλλογο μόνο στο χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Για τη μεταγραφή παίκτη απαιτείται (α) η σύμφωνη γνώμη του συλλόγου στον οποίο θέλει να μεταγραφεί ο παίκτης, (β) η καταβολή παραβόλου είκοσι (20) ευρώ από τον ενδιαφερόμενο στον σύλλογο από τον οποίο αποχωρεί και (γ) η έκδοση νέου ΑΔ από τον σύλλογο που τον υποδέχεται. Δεν επιτρέπεται πάνω από μία μεταγραφή για κάθε παίκτη ανά αγωνιστική περίοδο.
 7. Η πληρωμή του ΑΔ και η καταχώριση στο Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή ενός παίκτη στις προκριματικές φάσεις του Ατομικού Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδος. Παίκτης για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ΑΔ δικαιούται να συμμετέχει σε τουρνουά προκριματικών φάσεων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί open σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις και μπορεί να διεκδικεί τα αντίστοιχα έπαθλα, αλλά δεν δικαιούται να διεκδικήσει πρόκριση ή συμμετοχή στις τελικές φάσεις των διοργανώσεων Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος και Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος.
 8. Παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο ο οποίος διοργανώνει προκριματική φάση δεν μπορεί να πάρει πρόκριση για τελική φάση από προκριματική φάση άλλου συλλόγου. Επίσης, παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο δεν μπορεί να αγωνιστεί με ομάδα άλλου συλλόγου στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα.
 9. Παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο ο οποίος δεν διοργανώνει προκριματική φάση μπορεί να πάρει πρόκριση για τελική φάση από προκριματική φάση άλλου συλλόγου, σύμφωνα με τη σχετική για κάθε διοργάνωση προκήρυξη.
 10. Η συμμετοχή κάθε παίκτη σε προκριματική φάση αρχίζει να βαθμολογείται από την ημερομηνία πληρωμής του ΑΔ του και μετά. Παρομοίως, τυχόν πρόκριση παίκτη σε τελική φάση (π.χ. του Κυπέλλου Ελλάδος) δεν θεωρείται έγκυρη αν δεν έχει εκδοθεί το ΑΔ του πριν από αυτή.
 11. Παίκτης για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ΑΔ δεν δικαιούται να συμμετέχει σε αποστολές οι οποίες συμμετέχουν σε ομαδικές διοργανώσεις στο εξωτερικό, όπως ενδεικτικά με την Εθνική Ελλάδος ή σε διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις.

Η Διοικούσα Επιτροπή