Πρωτάθλημα 2019-20, 1η Αγωνιστική & διεκδίκηση ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΕΠΑΘΛΟΥ Κυπέλλου Αττικής €200

Posted Posted in Uncategorized

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon σάς προσκαλεί στην 1η αγωνιστική της Προκριματικής Φάσης του Πρωταθλήματος 2019-20, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Θυμίζουμε πως ΜΟΝΟ όσοι συμμετάσχουν πλήρως στις πρώτες 4 αγωνιστικές του Πρωταθλήματος (ανεξαρτήτως των επιδόσεών τους σε αυτές) έχουν δικαίωμα διεκδίκησης του επιπλέον επάθλου στο Κύπελλο Αττικής!

Το σύστημα που ακολουθείται είναι ελβετικό  4 γύρων χωρίς αποκλεισμό, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει γνωστή ώρα λήξης των τουρνουά (8:00 μ.μ.) και περισσότερο τάβλι για όλους.

Προσοχή! Όχι τηλεφωνικές εγγραφές! Δείτε και παρακάτω.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

Τόπος: MindGames A.O. (Ευριπίδου 11 & Κεφαλληνίας, Χολαργός)

11:15 π.μ.: Έναρξη Εγγραφών (εγγραφή: €6, συμμετοχή: €19, ετήσιο αγωνιστικό δελτίο: €5)

11:45 μ.μ.: Σύντομη ενημέρωση

12:00 μ.μ.: Κλήρωση και έναρξη πρώτου γύρου

8:00 μ.μ.: Λήξη τουρνουά και απονομή

Κατά τη διάρκεια των εγγραφών στα τουρνουά θα τηρείται η σειρά προσέλευσης στη γραμματεία. Πληρωμή της συμμετοχής για παίκτη ο οποίος δεν είναι παρών θα είναι δυνατή μόνο στη λήξη του χρόνου εγγραφών και εφόσον ο υπάρχων κατάλληλος εξοπλισμός backgammon επαρκεί για την εγγραφή αυτή.

Παρακαλούμε θερμά, ελάτε στην ώρα σας!

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Απόδοση ποσοστού εγγραφών ως φιλοξενία στον ΟΠΑΧ – 18/9/2019

Posted Posted in Αποφάσεις Δ.Σ.
  1. Ως αντάλλαγμα της φιλοξενίας των τουρνουά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon στο εντευκτήριο του συλλόγου Όμιλος Πνευματικών Αθλημάτων Χολαργού (ΟΠΑΧ) για την αγωνιστική σαιζόν 201920 (Σεπτέμβριος 2019 – Ιούνιος 2020) η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon θα αποδίδει στον ΟΠΑΧ ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των εγγραφών από κάθε τουρνουά, όπως αυτές ισχύουν πριν την αφαίρεση οποιωνδήποτε κρατήσεων (π.χ. κόστος μη χρηματικών επάθλων κλπ.).
  2. Η παραπάνω ρύθμιση δεν ισχύει:
  • για τουρνουά στα οποία η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon υποστηρίζει διοργανωτικά αλλά δεν αποτελεί διοργανώτρια αρχή (όπως ενδεικτικά οι Τελικές Φάσεις Πρωταθλήματος και Κυπέλλου ή το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα).
  • για τουρνουά τα οποία προβλέπουν χρηματική συμμετοχή των αγωνιζομένων αλλά όχι και εγγραφή (όπως ενδεχομένως το PR Tournament ή τουρνουά αναγνωρισμένα από το Backgammon Masters Awarding Body – ΒΜΑΒ).
  • για οποιαδήποτε άλλη χρήση του εντευκτηρίου, όπως ενδεικτικά συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή της Διοικούσας Επιτροπής, ακροάσεις μελών κλπ.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon

Έκδοση Αγωνιστικών Δελτίων

Posted Posted in Αποφάσεις Δ.Σ.

23/8/2019

Έκδοση Αγωνιστικών Δελτίων

 1. Η Διοικούσα Επιτροπή για τη Δημιουργία Ομοσπονδίας Backgammon Ελλάδος (στο εξής Διοικούσα) συντάσσει μητρώο αγωνιζόμενων παικτών (στο εξής Μητρώο), στο οποίο καταγράφονται το όνομα του κάθε παίκτη, ο σύλλογος τον οποίο εκπροσωπεί την κάθε αγωνιστική περίοδο και η ημερομηνία εγγραφής του στο Μητρώο.
 2. Η εγγραφή του κάθε παίκτη στο Μητρώο και η έκδοση του Αγωνιστικού του Δελτίου (ΑΔ) γίνεται με την πληρωμή από τον παίκτη στον σύλλογο του σχετικού αντίτιμου, το οποίο για κάθε αγωνιστική περίοδο και για όλες τις διοργανώσεις ορίζεται στα πέντε (5) ευρώ.
 3. Με σκοπό την καταχώριση των παικτών τους στο Μητρώο, οι σύλλογοι οφείλουν, την επόμενη κάθε τουρνουά που διοργανώνουν, να δηλώνουν στη Διοικούσα κάθε νέα έκδοση ΑΔ και να αποδίδουν σ’ αυτήν τα σχετικά παράβολα, το αργότερο πριν τις τελικές φάσεις του Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδος, του Κυπέλλου Ελλάδος και του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος.
 4. Κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να εγγραφεί, με έκδοση ΑΔ, μόνο σε έναν σύλλογο κάθε χρονιά.
 5. Έκδοση ΑΔ παίκτη και καταχώρισή του στο Μητρώο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της αγωνιστικής περιόδου, με τον περιορισμό της παραγράφου 10.
 6. Οι παίκτες είναι ελεύθεροι να πάρουν μεταγραφή για άλλον σύλλογο μόνο στο χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Για τη μεταγραφή παίκτη απαιτείται (α) η σύμφωνη γνώμη του συλλόγου στον οποίο θέλει να μεταγραφεί ο παίκτης, (β) η καταβολή παραβόλου είκοσι (20) ευρώ από τον ενδιαφερόμενο στον σύλλογο από τον οποίο αποχωρεί και (γ) η έκδοση νέου ΑΔ από τον σύλλογο που τον υποδέχεται. Δεν επιτρέπεται πάνω από μία μεταγραφή για κάθε παίκτη ανά αγωνιστική περίοδο.
 7. Η πληρωμή του ΑΔ και η καταχώριση στο Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή ενός παίκτη στις προκριματικές φάσεις του Ατομικού Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου Ελλάδος. Παίκτης για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ΑΔ δικαιούται να συμμετέχει σε τουρνουά προκριματικών φάσεων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί open σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις και μπορεί να διεκδικεί τα αντίστοιχα έπαθλα, αλλά δεν δικαιούται να διεκδικήσει πρόκριση ή συμμετοχή στις τελικές φάσεις των διοργανώσεων Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος, Κύπελλο Ελλάδος και Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος.
 8. Παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο ο οποίος διοργανώνει προκριματική φάση δεν μπορεί να πάρει πρόκριση για τελική φάση από προκριματική φάση άλλου συλλόγου. Επίσης, παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο δεν μπορεί να αγωνιστεί με ομάδα άλλου συλλόγου στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα.
 9. Παίκτης με ΑΔ σε έναν σύλλογο ο οποίος δεν διοργανώνει προκριματική φάση μπορεί να πάρει πρόκριση για τελική φάση από προκριματική φάση άλλου συλλόγου, σύμφωνα με τη σχετική για κάθε διοργάνωση προκήρυξη.
 10. Η συμμετοχή κάθε παίκτη σε προκριματική φάση αρχίζει να βαθμολογείται από την ημερομηνία πληρωμής του ΑΔ του και μετά. Παρομοίως, τυχόν πρόκριση παίκτη σε τελική φάση (π.χ. του Κυπέλλου Ελλάδος) δεν θεωρείται έγκυρη αν δεν έχει εκδοθεί το ΑΔ του πριν από αυτή.
 11. Παίκτης για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ΑΔ δεν δικαιούται να συμμετέχει σε αποστολές οι οποίες συμμετέχουν σε ομαδικές διοργανώσεις στο εξωτερικό, όπως ενδεικτικά με την Εθνική Ελλάδος ή σε διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Η Ελλάδα και πάλι στην κορυφή του διεθνούς αγωνιστικού τάβλι

Posted Posted in Αποτελέσματα

Ο Μανωλιός κατακτά το Champions Cup 2019!

Μετά την περσινή κατάκτηση του European Cup από τον Κώστα Χιωτίνη, άλλος ένας παίκτης μας φέρνει φέτος μια ακόμα μεγάλη διάκριση για τα ελληνικά χρώματα.

Ο Μιχάλης Μανωλιός έκλεισε την πλέον επιτυχημένη  αγωνιστική χρονιά του με τον καλύτερο τρόπο, καθώς επικράτησε στο πανίσχυρο Champions Cup που διοργανώνει κάθε χρόνο η World Internet Backgammon Federation (WBIF), με 10 νίκες, 2 ήττες και ένα bye, κερδίζοντας στον τελικό τον κορυφαίο διεθνή Marc Van Damme με 13-5.

Το φετινό Champions Cup 2019, το οποίο διήρκεσε τρεισήμισι μήνες, ήταν ίσως το ισχυρότερο online τουρνουά τέτοιου μεγέθους που έχει διοργανωθεί μέχρι σήμερα, με 77 συμμετοχές από 26 χώρες, 25 world class (με PR μικρότερο του 5,00) παίκτες (ανάμεσά τους και οι Χιωτίνης, Μανωλιός και Ατματζίδης) και με την προσθήκη Αμερικανών και Αργεντινών παικτών.

Στο Champions Cup η κάθε χώρα στέλνει έως και τρεις παίκτες, οι περισσότερες όσους ανεβαίνουν στο βάθρο των εθνικών πρωταθλημάτων τους. Φέτος στο τουρνουά αγωνίστηκαν μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου backgammon, όπως οι Αμερικανοί Neil Kazaross, Steve Sax και Bob Wachtel, οι Δανοί Lars Trabolt, Thomas Myhr και Claus Elken,  οι Βρετανοί Leo Waters, Sebastian Wilkinson και Gaz Owen, αλλά και ο Τσέχος Zdenek Zizka, ο Κροάτης Mislav Kovacic, o Τούρκος Belene, o Ιρανός Eshraghi και πολλοί άλλοι. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εκπροσωπήθηκε από τέσσερις παίκτες, κι αυτό επειδή ο Κώστας Χιωτίνης είχε κερδίσει επιπλέον πρόκριση λόγω της περσινής του πρωτιάς στο European Cup.

Με ελβετικό σύστημα τριπλού αποκλεισμού (οι παίκτες αποκλείονται στις τρεις ήττες) ο Μανωλιός ξεκίνησε ιδανικά με το απόλυτο 6/6, επικρατώντας μεταξύ άλλων του grandmaster Τούρκου Yasin Okal και του περσινού πρωταθλητή Βρετανού grandmaster Gaz Owen. Μέχρι εκεί είχε αποκλειστεί ο Στέφανος Μπονάνος με μία νίκη.

Στον έβδομο γύρο (όπου αποκλείστηκε ο Κώστας Χιωτίνης με 4 νίκες) ο Μανωλιός έκανε την πρώτη του ήττα από τον Αμερικανό giant Bob Wachtel, ενώ στον όγδοο (όπου αποκλείστηκε ο Γιάννης Ατματζίδης με 4 νίκες και ένα bye) υπέστη τη δεύτερη ήττα του από τον Δανό grandmaster Thomas Myhr. Έχοντας φτάσει στους τελευταίους 13 παίκτες της διοργάνωσης, αλλά χωρίς πλέον κανένα περιθώριο απωλειών, ο Μανωλιός ξεπέρασε άλλα δύο εμπόδια (ένα εκ των οποίων ήταν ο Ρώσος Ars) για να φτάσει στον ενδέκατο γύρο και στους τελευταίους έξι παίκτες, όπου βρήκε μπροστά του έναν από τους πιο ταλαντούχους νεαρούς παίκτες παγκοσμίως, τον Βρετανό grandmaster Sebastian Wilkinson. Ο νικητής του ματς θα έμπαινε στη βραβευόμενη τριάδα, ενώ ο ηττημένος θα αποκλειόταν άπρακτος. Ο Μανωλιός, όχι μόνο κέρδισε, αλλά εκμεταλλευόμενος ευνοϊκά αποτελέσματα στα άλλα ματς (έμεινε τελευταίος χωρίς να έχει πάρει bye), πέρασε απευθείας στον τελικό, όπου και επικράτησε του εξαιρετικού Βέλγου Marc Van Damme (τρίτος τερμάτισε ο Wachtel).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική απόδοση του Μανωλιού ήταν PR 4,94 (world class, λίγο χειρότερη από τον μέσο όρο του), ενώ ο μέσος όρος των αντιπάλων του ήταν PR 6,04.

Η επιτυχία αυτή διατήρησε τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη του backgammon και ήρθε σαν επιστέγασμα μιας πρωτοφανώς επιτυχημένης χρονιάς για τον Μανωλιό, ο οποίος κατέκτησε φέτος κατά σειρά το διεθνές EBIF Tour Finals τον Οκτώβριο, το Πανελλήνιο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα (Νοέμβριος-Μάρτιος), το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα τον Μάιο (με την ομάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon: Κλείτσας, Χιωτίνης, Δίκαρος, Χατζέλης) και το Κύπελλο Ελλάδος τον Ιούνιο.

Champions Cup 2019: Η τελική βαθμολογία

Champions Cup 2019: Τα ματς ανά γύρο

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2019

Posted Posted in Διασυλλογικό πρωτάθλημα

1. Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon

(Κλείτσας, Χιωτίνης, Μανωλιός, Ατματζίδης, Χατζέλης, Δίκαρος)

2. Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ)

(Προυκάκης, Μπονάνος, Λάζαρης, Ζούβελος, Μακρής, Σταμέλος, Μπιτσάκος)

3. Σύλλογος Αγωνιστικού Τάβλι – Όμιλος Καρδίτσας (ΣΑΤΟΚ)

(Γρούτσος,  Νταλανίκας, Χριστοφοράκης, Λωρίδας, Παπαλίτσας, Μανιάτης, Καλλούσης)

4. Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας (ΟΑΜΛ)

(Χαρίτος, Ευαγγέλου, Νικολακούλης, Κατσίμπαλης, Παπακωνσταντίνου)

5. Όμιλος Πνευματικών Αθλημάτων Χολαργού (ΟΠΑΧ)

(Πασιαλής, Χαρακλιάς, Λιάπης, Πολυδώρου, Μπερτάχος, Τσούνης)

Προκήρυξη

Αποτελέσματα

 

Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2018

Posted Posted in Διασυλλογικό πρωτάθλημα

1. Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ)

(Προυκάκης, Μπονάνος, Λάζαρης, Ζούβελος, Μακρής, Μανιάς, Δάμης)

2. Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon

(Μανωλιός, Κάτσιος, Ατματζίδης, Χατζέλης, Δίκαρος, Κοκκίνης)

3. Όμιλος Πνευματικών Αθλημάτων Χολαργού (ΟΠΑΧ)

(Μητρέλης, Χαρακλιάς, Λιάπης, Σαββίδου, Βατανίδης, Γιαννουλάκης)

4. Σύλλογος Αγωνιστικού Τάβλι – Όμιλος Καρδίτσας (ΣΑΤΟΚ)

(Γρούτσος, Λωρίδας, Καραμπινάς, Μηλιώνης, Παπαλίτσας, Λίτσιος, Μανιάτης, Παπάς, Αντωνάκης, Μέντζιος)

5. Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Λάρισας (ΟΑΜΛ)

(Πέρπερας, Χαρίτος, Κατσίμπαλης, Δημητρακόπουλος, Νικολακούλης, Παπακωνσταντίνου)

Προκήρυξη

Αποτελέσματα

12ο Πρωτάθλημα Ελλάδος 2018-19

Posted Posted in Ατομικό πρωτάθλημα

Πρωταθλητής Ελλάδος 2019: Κώστας Κυριακάκης

Φιναλίστ: Μιχάλης Προυκάκης

3ος: Γιάννης Πασιαλής

4) Χιωτίνης

5-6) Μανωλιός, Αυδής

7-8) Ατματζίδης, Γυρτάτος

9-12) Γρούτσος, Μανιάτης, Ντισλής, Παπακωνσταντίνου

13-16) Σταρίδας, Πλαβός, Μηλιώνης, Λωρίδας

Προκήρυξη Προκριματικής Φάσης Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon

Τροποποίηση της Προκήρυξης της Προκριματικής Φάσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon

Προκήρυξη Ατομικού Πρωταθλήματος 2018-19 (Τελική Φάση)

Βαθμολογία Προκριματικής Φάσης Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon

Αποτελέσματα Τελικής Φάσης

Αναλυμένα ματς

Ανασκόπηση αγωνιστικής σαιζόν 2018-19

Posted Posted in Προηγούμενες διοργανώσεις

Εθνική Διαδικτύου (Σεπτέμβριος 2018)

Ιδιαίτερα άτυχη ήταν η Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της WBIF. Η Εθνική (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Χρήστος Γρούτσος, Μιχάλης Μανωλιός, και Γιάννης Ατματζίδης) παρά το ότι το Πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικά ισχυρό με τη συμμετοχή πλέον των Αμερικανών και των Ιαπώνων, έτρεφε ελπίδες για διάκριση έχοντας τον πέμπτο καλύτερο μέσο όρο PR (4,86), αλλά έκανε τρεις ήττες, από την Ιταλία (2-3), την Αυστρία (0-5) και τη Ρωσία (2-3), ομάδες ισάξιες ή και υποδεέστερές της, βγαίνοντας έτσι πολύ νωρίς εκτός τουρνουά. Ο μόνος με θετικό απολογισμό (δύο νίκες σε τρεις αγώνες) ήταν ο Χρήστος Γρούτσος, ενώ η απόδοση της Εθνικής ήταν η ένατη καλύτερη ανάμεσα σε όλες τις ομάδες (PR 5,03).

Το Πρωτάθλημα κατέκτησε η Νορβηγία (με πέντε διαφορετικούς παίκτες από τη σύνθεση που είχε πρωτεύσει στο Πρωτάθλημα του 2015), με δεύτερες τις ΗΠΑ, στην πρώτη εμφάνισή τους στο θεσμό, και τρίτη την Αυστρία, η οποία ήταν δεύτερη στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μαυροβούνιο, Απρίλιος 2019)

Για τέταρτη συνεχή φορά η Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Γιάννης Ατματζίδης, Γιώργος Αυδής και Μιχάλης Προυκάκης) έμεινε για μία μόλις νίκη εκτός των play off της κορυφαίας ομαδικής διοργάνωσης, η οποία από φέτος αναβαθμίστηκε σε παγκόσμια με την προσθήκη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και, δευτερευόντως, της Νοτίου Αφρικής. Η Εθνική νίκησε αρχικά με 3-1 τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία και το Γιβραλτάρ, εν συνεχεία έχασε με το ίδιο σκορ από την Τουρκία και έκλεισε την πρώτη ημέρα των προκριματικών με νίκη επί των Γεωργιανών, οι οποίοι εν συνεχεία κυριάρχησαν στις διάφορες ατομικές κατηγορίες. Έτσι, έφτασε να παίζει την πρόκρισή της στα νοκ – άουτ για δεύτερη φορά, όπως το 2016, με τη Νορβηγία. Αν και πιθανή ισοπαλία ευνοούσε την ομάδα μας, αποκλειστήκαμε με ήττα 3-1.

Το Πρωτάθλημα κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γερμανία, με δεύτερη (πάλι) την Αυστρία και τρίτη τη Δανία, η οποία σε σύνολο έξι διοργανώσεων, έχει δύο χρυσά και τρία χάλκινα μετάλλια.

Στις ατομικές διοργανώσεις, εξαιρετική ήταν η παρουσία του Τάκη Χατζέλη, ο οποίος με επτά νίκες σε εννέα αγώνες, κατετάγη τέταρτος στο Open. Τέλος, η Φιλομήλα Καράντζαλη βγήκε δεύτερη στο Ladies Tournament, όπως και ο Γιώργος Κλείτσας στο τεστ του Mochy.

 

EBIF Tour Finals (Ίσθμια, 11-14/10/2018)

Η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση της ζωντανής τελικής φάσης των διαδικτυακών προκριματικών τουρνουά που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαδικτύου, WBIF (πρώην EBIF). Λόγω των σημαντικών επάθλων, το τουρνουά ήταν εξαιρετικά ισχυρό, παρά τις κάποιες απουσίες προκριθέντων (όπως ο Κροάτης Mislav Kovacic).

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Μιχάλης Μανωλιός (9 νίκες και μία ήττα σε FT τριπλού αποκλεισμού), επικρατώντας στον τελικό του Τσέχου world class giant Zdenek Zizka (6 νίκες, 3 ήττες και ένα bye). Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός  Bernhard Mayr (6 νίκες, 3 ήττες), ενώ στην πεντάδα των επάθλων πλασαρίστηκε και ο Γιώργος Αυδής (6 νίκες, 3 ήττες), πάνω από τον επίσης πολύ ισχυρό Δανό Claus Elken (5 νίκες, 3 ήττες).

Το Open τουρνουά που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon κέρδισε ο Αυστριακός Stefan Parlow, με δεύτερο τον Κώστα Κυριακάκη και τρίτο τον Γιάννη Πασιαλή.

Το Speed Gammon πήρε ο Γιάννης Ατματζίδης, ενώ στο Doubles Consultation κέρδισαν οι Ουγγαρέζες αδελφές Veszeli.

 

6ο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος (Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019)

Μετά την περσινή κατάκτησή του, ο Μιχάλης Μανωλιός διατήρησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος Διαδικτύου, καθώς επικράτησε στο πρωτάθλημα-μαραθώνιο (FT πενταπλού αποκλεισμού, 18 γύροι, ρεκόρ συμμετοχών με 57 παίκτες) με 14 νίκες, 3 ήττες και ένα bye (απόδοση 4,43) κερδίζοντας στον πρώτο από τους δύο πιθανούς τελικούς τον, δεύτερο για δεύτερη φορά μετά το 2014, Πρωταθλητή Διαδικτύου 2017, Γιάννη Ατματζίδη (12 νίκες, 5 ήττες και ένα bye,  PR 4,74) με 13-7. Τρίτος κατετάγη ο Στέφανος Μπονάνος με 11 νίκες, 5 ήττες και ένα bye (PR 7,98), ενώ την τετράδα των επάθλων συμπλήρωσε ο Γιώργος Καφετζόπουλος (11 νίκες, 5 ήττες, PR 6,14). Την πρόκρισή τους στο European Cup εξασφάλισαν ο πέμπτος Σπύρος Σοφός και ο έκτος Στέφανος Χαρακλιά, ενώ τον Μανωλιό σε απόδοση ακολούθησαν οι Χιωτίνης (4,65), Ατματζίδης (4,74) και Τόλιας (5,52).

 

Προκριματικές Φάσεις Ατομικού Πρωταθλήματος (Σεπτέμβριος 2018 – Μάιος 2019)

Ο Κώστας Χιωτίνης ήταν ο Παίκτης της Χρονιάς για την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, τίτλος που κρίθηκε όπως κάθε χρόνο την τελευταία αγωνιστική. Ο Χιωτίνης τερμάτισε πρώτος στην τελική βαθμολογία των 10 αγωνιστικών με το εντυπωσιακό συνολικό ποσοστό 70% (30/43). Τον ακολούθησαν στις θέσεις πρόκρισης για την Τελική φάση κατά σειρά οι Αλέξανδρος Γυρτάτος, Γιάννης Ατματζίδης, Μιχάλης Μανωλιός, Γιώργος Αυδής, Γιάννης Πασιαλής και Στάθης Βατανίδης, οι περισσότεροι με επίσης εξαιρετικά ποσοστά. Συνολικά πήραν μέρος 60 παίκτες.

Στον τελευταίο γύρο της τελευταίας αγωνιστικής, ο Χρήστος Γρούτσος   στέφθηκε για 4η φορά Πρωταθλητής Καρδίτσας, αφήνοντας δεύτερο τον Θανάση Σταρίδα και τρίτο τον Θανάση Πλαβό. Την εξάδα των προκριθέντων στην Τελική Φάση συμπλήρωσαν οι Σεραφείμ Μηλιώνης, Τάσος Μανιάτης και Βαγγέλης Λωρίδας.

Ο Γιώργος Ντισλής ήταν για πρώτη φορά ο Πρωταθλητής Λάρισας και, μαζί με τον δεύτερο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κέρδισε την πρόκριση για την Τελική Φάση του πρωταθλήματος.

Ο Μιχάλης Προυκάκης προκρίθηκε από την πρώτη προκριματική φάση που διοργάνωσε ο ΣΑΚΑ, νικώντας στον τελικό το Σωτήρη Σπαθή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική πορεία του Τάκη Χατζέλη στο ιταλικό πρωτάθλημα, που του χάρισε τη δεύτερη θέση στην Τελική Βαθμολογία και την πρόκριση στην Τελική Φάση.

 

3ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος (11-12/5/2019)

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon επικράτησε πειστικά στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ΣΑΚΑ. Με σύνθεση που θα μπορούσε να αποτελεί Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Μιχάλης Μανωλιός, Γιάννης Ατματζίδης, Νίκος Δίκαρος και Τάκης Χατζέλης) η Ομοσπονδία έκανε τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (3-2 τον ΣΑΚΑ, 3-2 την Καρδίτσα, 4-1 τον ΟΠΑΧ και 5-0 τη Λάρισα) με συνολικό ατομικό ποσοστό 75% (15/20) και τον Χατζέλη να είναι ο μόνος της διοργάνωσης με το απόλυτο 4/4.

Στη δεύτερη θέση ο περσινός πρωταθλητής, ΣΑΚΑ, με 2 ομαδικές νίκες (ατομικά 11/20) και στην τρίτη (για πρώτη φορά στο βάθρο) ο ΣΑΤΟ Καρδίτσας με 2 νίκες (10/20), ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι 2 πρώτες ομαδικές νίκες του ΟΑΜ Λάρισας που έμεινε εκτός βάθρου στις λεπτομέρειες (7/20).

 

8ο Κύπελλο Ελλάδος (Λάρισα, 8-9/6/2019)

Οι εφτά προκριθέντες από τις προκριματικές φάσεις, οι οποίοι διεκδίκησαν το Κύπελλο Ελλάδος ήταν οι Τάσος Μανιάτης (από την προκριματική φάση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon), Αποστόλης Αμπράζης (Πανθεσσαλικό Κύπελλο), Κώστας Χιωτίνης (ΟΠΑΧ), Σωτήρης Λουμίδης (ΣΑΚΑ), Μιχάλης Μανωλιός (από το Κύπελλο Αττικής που κατέκτησε ο Χιωτίνης), Θανάσης Σταρίδας (ΣΑΤΟ Καρδίτσας) και Χρήστος Μέντζιος (από την προκριματική φάση του ΟΑΜ Λάρισας).

Στο πρώτο σκέλος της Τελικής Φάσης (σύστημα πουλ) ο Χιωτίνης έκανε το απόλυτο 6/6 με δεύτερο τον Μανωλιό (5/6) και τρίτο τον Αμπράζη (3/6). Την τέταρτη θέση στα playoff διεκδίκησαν οι Μέντζιος, Λουμίδης και Μανιάτης (όλοι με 2/6) με τον πρώτο να επικρατεί στα μεταξύ τους μπαράζ.

Στους ημιτελικούς ο Μέντζιος κέρδισε 11-7 τον Χιωτίνη και ο Μανωλιός 11-4 τον Αμπράζη. Ο τελικός βρήκε τον Μανωλιό να επικρατεί του Μέντζιου με 13-9, κατακτώντας τον τρίτο τίτλο του μέσα στη χρονιά, μετά το Διαδικτυακό και το Διασυλλογικό.

 

12ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος (Καρδίτσα, 21-23/6/2019)

Το κώλυμα του Στάθη Βατανίδη να αγωνιστεί στην Τελική Φάση, έδωσε την ευκαιρία στον 8ο της κατάταξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, Κώστα Κυριακάκη, να ταξιδέψει στην Καρδίτσα και να κατακτήσει τον σημαντικότερο εγχώριο τίτλο.

Στην Τελική Φάση (progressive consolation) ο Κυριακάκης επικράτησε κατά σειρά των Θανάση Σταρίδα (με 13-12, αφού προηγήθηκε 11-0 και 12-4), Γιάννη Ατματζίδη (13-10), Γιώργου Αυδή στον ημιτελικό των αήττητων (13-9) και Γιάννη Πασιαλή στον τελικό των αήττητων (13-9) και περίμενε στον διπλό τελικό τον αντίπαλό του από τον όμιλο των ηττημένων.

Εκεί ο Μιχάλης Προυκάκης κέρδισε στον τελικό τον Κώστα Χιωτίνη με 9-7 που κατετάγη τέταρτος. Στη συνέχεια αντιμετώπισε τον φιναλίστ των αήττητων, Πασιαλή (που είχε συνολικά άριστη απόδοση) τον οποίο απέκλεισε με 9-3, αφήνοντάς τον τρίτο.

Στον διπλό τελικό ο Προυκάκης χρειαζόταν δύο νίκες επί του Κυριακάκη. Κέρδισε το πρώτο ματς με 15-7, αλλά ο Κυριακάκης επικράτησε στο δεύτερο με 11-3, κατακτώντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος 2019.

Είναι η τρίτη φορά που ο Προυκάκης πλασάρεται στην πρώτη τριάδα του Πρωταθλήματος, καθώς ήταν φιναλίστ το 2015 και τρίτος πέρσι.

Η τελική κατάταξη ήταν:

1) Κυριακάκης

2) Προυκάκης

3) Πασιαλής

4) Χιωτίνης

5-6) Μανωλιός – Αυδής

7-8) Ατματζίδης – Γυρτάτος

9-12) Γρούτσος – Μανιάτης – Ντισλής – Παπακωνσταντίνου

13-16) Σταρίδας – Πλαβός – Μηλιώνης – Λωρίδας

 

Διεθνή ατομικά διαδικτυακά τουρνουά

Από τους Έλληνες παίκτες που προκρίθηκαν και αγωνίστηκαν στο Champions Cup και το European Cup, μόνο ο Μιχάλης Μανωλιός συνεχίζει την πορεία του στο πρώτο, που ίσως είναι το πιο ισχυρό διαδικτυακό τουρνουά που έχει διοργανωθεί ποτέ, με 25 παίκτες να παίζουν κάτω από 5,00.  Αντιμετωπίζοντας Giants όπως ο Αμερικανός Bob Wachtel και ο Δανός Thomas Myhr, βρίσκεται, με 7 νίκες και 2 ήττες, στους τελευταίους εναπομείναντες 9 παίκτες (από τους 77 που ξεκίνησαν) και διεκδικεί μία από τις πρώτες τέσσερις βραβευόμενες θέσεις.

Αξίζει φυσικά να θυμηθούμε την πρώτη θέση που κατέκτησε ο Κώστας Χιωτίνης (ο πρώτος σχετικός τίτλος για Έλληνα παίκτη) στο European Cup που ολοκληρώθηκε το περυσινό καλοκαίρι, με απολογισμό 10 νίκες σε 12 αγώνες. Από κοντά και ο Μιχάλης Προυκάκης, ο οποίος με 9 νίκες σε 12 αγώνες στο 14th EBIF Open, κατετάγη τρίτος, φτάνοντας στα έπαθλα για τρίτη φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση.