29ο Nordic Open: Εντυπωσιακός Κρητικός στην Κοπεγχάγη

Με γλυκόπικρη γεύση στα χείλη φεύγει από το 29ο Nordic Open ο Ηλίας Κρητικός, αφού με απολογισμό επτά νικών και μίας μόλις ήττας, κατετάγη δεύτερος μεταξύ 124 παικτών, σε ένα από τα δυσκολότερα και πλέον εμβληματικά τουρνουά στο παγκόσμιο καλεντάρι. Έτσι, ο συμπατριώτης μας, που ζει στο Bergen της Νορβηγίας, απέτυχε οριακά να επαναλάβει το θρίαμβο ενός άλλου Έλληνα της διασποράς, του Σάκη Λαγοπάτη από τη Γερμανία, ο οποίος είχε κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο το 2006.

Ο Ηλίας Κρητικός, ο οποίος τίμησε πρόσφατα τα γαλανόλευκα αγωνιζόμενος με τη διαδικτυακή Εθνική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016, πέρασε διά πυρός και σιδήρου από μερικά εκ των πλέον σημαντικών ονομάτων του παγκόσμιου backgammon: Απέκλεισε κατά σειρά τον Αμερικανό giant Bob Koca, τον Βρετανό (αργυρό με την εθνική στο Ευρωπαϊκό του 2016 και χρυσό στο  περυσινό World Challenge) Eric Mc Alpine, τον Δανό Peter Friberg, τον Τσέχο Pavel Zaoral, τον Γερμανό Tilman Söhnchen, το διάσημο συγγραφέα και νικητή το 2014, επίσης Δανό, Marc Brockmann Olsen και τον συντοπίτη του από το Bergen Rune Færevåg, πριν υποκύψει στον «γηπεδούχο» Henrik Bang, ο οποίος διέσωσε την υπόληψη της Δανίας την τελευταία στιγμή, επικρατώντας με 21-16. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμαναν και οι σχολιαστές του live stream, αυτός ήταν ο καλύτερα παιγμένος τελικό στη μακρόχρονη ιστορία του θεσμού: ο νικητής έπαιξε εξαιρετικά, 3,84, όμως ο Ηλίας τον ξεπέρασε άνετα με ένα άριστο, πραγματικά world class, 3,14!

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon συγχαίρει δημοσίως τον εξαιρετικό σε ήθος και κλάση αθλητή μας, για τη μεγάλη επιτυχία του, ευχόμενη αντίστοιχες διακρίσεις και στο μέλλον. Ελπίζουμε σύντομα να τον θαυμάσουμε και από κοντά, όπως το 2014, όταν μας επισκέφθηκε στα πλαίσια του 2ου Athens Open, κερδίζοντας μάλιστα και το Warm Up.