Ανασκόπηση αγωνιστικής σαιζόν 2018-19

Εθνική Διαδικτύου (Σεπτέμβριος 2018)

Ιδιαίτερα άτυχη ήταν η Εθνική Ελλάδος Διαδικτύου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της WBIF. Η Εθνική (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Χρήστος Γρούτσος, Μιχάλης Μανωλιός, και Γιάννης Ατματζίδης) παρά το ότι το Πρωτάθλημα ήταν εξαιρετικά ισχυρό με τη συμμετοχή πλέον των Αμερικανών και των Ιαπώνων, έτρεφε ελπίδες για διάκριση έχοντας τον πέμπτο καλύτερο μέσο όρο PR (4,86), αλλά έκανε τρεις ήττες, από την Ιταλία (2-3), την Αυστρία (0-5) και τη Ρωσία (2-3), ομάδες ισάξιες ή και υποδεέστερές της, βγαίνοντας έτσι πολύ νωρίς εκτός τουρνουά. Ο μόνος με θετικό απολογισμό (δύο νίκες σε τρεις αγώνες) ήταν ο Χρήστος Γρούτσος, ενώ η απόδοση της Εθνικής ήταν η ένατη καλύτερη ανάμεσα σε όλες τις ομάδες (PR 5,03).

Το Πρωτάθλημα κατέκτησε η Νορβηγία (με πέντε διαφορετικούς παίκτες από τη σύνθεση που είχε πρωτεύσει στο Πρωτάθλημα του 2015), με δεύτερες τις ΗΠΑ, στην πρώτη εμφάνισή τους στο θεσμό, και τρίτη την Αυστρία, η οποία ήταν δεύτερη στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μαυροβούνιο, Απρίλιος 2019)

Για τέταρτη συνεχή φορά η Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Γιάννης Ατματζίδης, Γιώργος Αυδής και Μιχάλης Προυκάκης) έμεινε για μία μόλις νίκη εκτός των play off της κορυφαίας ομαδικής διοργάνωσης, η οποία από φέτος αναβαθμίστηκε σε παγκόσμια με την προσθήκη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και, δευτερευόντως, της Νοτίου Αφρικής. Η Εθνική νίκησε αρχικά με 3-1 τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Γερμανία και το Γιβραλτάρ, εν συνεχεία έχασε με το ίδιο σκορ από την Τουρκία και έκλεισε την πρώτη ημέρα των προκριματικών με νίκη επί των Γεωργιανών, οι οποίοι εν συνεχεία κυριάρχησαν στις διάφορες ατομικές κατηγορίες. Έτσι, έφτασε να παίζει την πρόκρισή της στα νοκ – άουτ για δεύτερη φορά, όπως το 2016, με τη Νορβηγία. Αν και πιθανή ισοπαλία ευνοούσε την ομάδα μας, αποκλειστήκαμε με ήττα 3-1.

Το Πρωτάθλημα κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γερμανία, με δεύτερη (πάλι) την Αυστρία και τρίτη τη Δανία, η οποία σε σύνολο έξι διοργανώσεων, έχει δύο χρυσά και τρία χάλκινα μετάλλια.

Στις ατομικές διοργανώσεις, εξαιρετική ήταν η παρουσία του Τάκη Χατζέλη, ο οποίος με επτά νίκες σε εννέα αγώνες, κατετάγη τέταρτος στο Open. Τέλος, η Φιλομήλα Καράντζαλη βγήκε δεύτερη στο Ladies Tournament, όπως και ο Γιώργος Κλείτσας στο τεστ του Mochy.

 

EBIF Tour Finals (Ίσθμια, 11-14/10/2018)

Η χώρα μας ανέλαβε τη διοργάνωση της ζωντανής τελικής φάσης των διαδικτυακών προκριματικών τουρνουά που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαδικτύου, WBIF (πρώην EBIF). Λόγω των σημαντικών επάθλων, το τουρνουά ήταν εξαιρετικά ισχυρό, παρά τις κάποιες απουσίες προκριθέντων (όπως ο Κροάτης Mislav Kovacic).

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Μιχάλης Μανωλιός (9 νίκες και μία ήττα σε FT τριπλού αποκλεισμού), επικρατώντας στον τελικό του Τσέχου world class giant Zdenek Zizka (6 νίκες, 3 ήττες και ένα bye). Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Αυστριακός  Bernhard Mayr (6 νίκες, 3 ήττες), ενώ στην πεντάδα των επάθλων πλασαρίστηκε και ο Γιώργος Αυδής (6 νίκες, 3 ήττες), πάνω από τον επίσης πολύ ισχυρό Δανό Claus Elken (5 νίκες, 3 ήττες).

Το Open τουρνουά που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon κέρδισε ο Αυστριακός Stefan Parlow, με δεύτερο τον Κώστα Κυριακάκη και τρίτο τον Γιάννη Πασιαλή.

Το Speed Gammon πήρε ο Γιάννης Ατματζίδης, ενώ στο Doubles Consultation κέρδισαν οι Ουγγαρέζες αδελφές Veszeli.

 

6ο Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ελλάδος (Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019)

Μετά την περσινή κατάκτησή του, ο Μιχάλης Μανωλιός διατήρησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος Διαδικτύου, καθώς επικράτησε στο πρωτάθλημα-μαραθώνιο (FT πενταπλού αποκλεισμού, 18 γύροι, ρεκόρ συμμετοχών με 57 παίκτες) με 14 νίκες, 3 ήττες και ένα bye (απόδοση 4,43) κερδίζοντας στον πρώτο από τους δύο πιθανούς τελικούς τον, δεύτερο για δεύτερη φορά μετά το 2014, Πρωταθλητή Διαδικτύου 2017, Γιάννη Ατματζίδη (12 νίκες, 5 ήττες και ένα bye,  PR 4,74) με 13-7. Τρίτος κατετάγη ο Στέφανος Μπονάνος με 11 νίκες, 5 ήττες και ένα bye (PR 7,98), ενώ την τετράδα των επάθλων συμπλήρωσε ο Γιώργος Καφετζόπουλος (11 νίκες, 5 ήττες, PR 6,14). Την πρόκρισή τους στο European Cup εξασφάλισαν ο πέμπτος Σπύρος Σοφός και ο έκτος Στέφανος Χαρακλιά, ενώ τον Μανωλιό σε απόδοση ακολούθησαν οι Χιωτίνης (4,65), Ατματζίδης (4,74) και Τόλιας (5,52).

 

Προκριματικές Φάσεις Ατομικού Πρωταθλήματος (Σεπτέμβριος 2018 – Μάιος 2019)

Ο Κώστας Χιωτίνης ήταν ο Παίκτης της Χρονιάς για την Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon, τίτλος που κρίθηκε όπως κάθε χρόνο την τελευταία αγωνιστική. Ο Χιωτίνης τερμάτισε πρώτος στην τελική βαθμολογία των 10 αγωνιστικών με το εντυπωσιακό συνολικό ποσοστό 70% (30/43). Τον ακολούθησαν στις θέσεις πρόκρισης για την Τελική φάση κατά σειρά οι Αλέξανδρος Γυρτάτος, Γιάννης Ατματζίδης, Μιχάλης Μανωλιός, Γιώργος Αυδής, Γιάννης Πασιαλής και Στάθης Βατανίδης, οι περισσότεροι με επίσης εξαιρετικά ποσοστά. Συνολικά πήραν μέρος 60 παίκτες.

Στον τελευταίο γύρο της τελευταίας αγωνιστικής, ο Χρήστος Γρούτσος   στέφθηκε για 4η φορά Πρωταθλητής Καρδίτσας, αφήνοντας δεύτερο τον Θανάση Σταρίδα και τρίτο τον Θανάση Πλαβό. Την εξάδα των προκριθέντων στην Τελική Φάση συμπλήρωσαν οι Σεραφείμ Μηλιώνης, Τάσος Μανιάτης και Βαγγέλης Λωρίδας.

Ο Γιώργος Ντισλής ήταν για πρώτη φορά ο Πρωταθλητής Λάρισας και, μαζί με τον δεύτερο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κέρδισε την πρόκριση για την Τελική Φάση του πρωταθλήματος.

Ο Μιχάλης Προυκάκης προκρίθηκε από την πρώτη προκριματική φάση που διοργάνωσε ο ΣΑΚΑ, νικώντας στον τελικό το Σωτήρη Σπαθή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική πορεία του Τάκη Χατζέλη στο ιταλικό πρωτάθλημα, που του χάρισε τη δεύτερη θέση στην Τελική Βαθμολογία και την πρόκριση στην Τελική Φάση.

 

3ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ελλάδος (11-12/5/2019)

Η Ελληνική Ομοσπονδία Backgammon επικράτησε πειστικά στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ΣΑΚΑ. Με σύνθεση που θα μπορούσε να αποτελεί Εθνική Ελλάδος (Γιώργος Κλείτσας, Κώστας Χιωτίνης, Μιχάλης Μανωλιός, Γιάννης Ατματζίδης, Νίκος Δίκαρος και Τάκης Χατζέλης) η Ομοσπονδία έκανε τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες (3-2 τον ΣΑΚΑ, 3-2 την Καρδίτσα, 4-1 τον ΟΠΑΧ και 5-0 τη Λάρισα) με συνολικό ατομικό ποσοστό 75% (15/20) και τον Χατζέλη να είναι ο μόνος της διοργάνωσης με το απόλυτο 4/4.

Στη δεύτερη θέση ο περσινός πρωταθλητής, ΣΑΚΑ, με 2 ομαδικές νίκες (ατομικά 11/20) και στην τρίτη (για πρώτη φορά στο βάθρο) ο ΣΑΤΟ Καρδίτσας με 2 νίκες (10/20), ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι 2 πρώτες ομαδικές νίκες του ΟΑΜ Λάρισας που έμεινε εκτός βάθρου στις λεπτομέρειες (7/20).

 

8ο Κύπελλο Ελλάδος (Λάρισα, 8-9/6/2019)

Οι εφτά προκριθέντες από τις προκριματικές φάσεις, οι οποίοι διεκδίκησαν το Κύπελλο Ελλάδος ήταν οι Τάσος Μανιάτης (από την προκριματική φάση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon), Αποστόλης Αμπράζης (Πανθεσσαλικό Κύπελλο), Κώστας Χιωτίνης (ΟΠΑΧ), Σωτήρης Λουμίδης (ΣΑΚΑ), Μιχάλης Μανωλιός (από το Κύπελλο Αττικής που κατέκτησε ο Χιωτίνης), Θανάσης Σταρίδας (ΣΑΤΟ Καρδίτσας) και Χρήστος Μέντζιος (από την προκριματική φάση του ΟΑΜ Λάρισας).

Στο πρώτο σκέλος της Τελικής Φάσης (σύστημα πουλ) ο Χιωτίνης έκανε το απόλυτο 6/6 με δεύτερο τον Μανωλιό (5/6) και τρίτο τον Αμπράζη (3/6). Την τέταρτη θέση στα playoff διεκδίκησαν οι Μέντζιος, Λουμίδης και Μανιάτης (όλοι με 2/6) με τον πρώτο να επικρατεί στα μεταξύ τους μπαράζ.

Στους ημιτελικούς ο Μέντζιος κέρδισε 11-7 τον Χιωτίνη και ο Μανωλιός 11-4 τον Αμπράζη. Ο τελικός βρήκε τον Μανωλιό να επικρατεί του Μέντζιου με 13-9, κατακτώντας τον τρίτο τίτλο του μέσα στη χρονιά, μετά το Διαδικτυακό και το Διασυλλογικό.

 

12ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος (Καρδίτσα, 21-23/6/2019)

Το κώλυμα του Στάθη Βατανίδη να αγωνιστεί στην Τελική Φάση, έδωσε την ευκαιρία στον 8ο της κατάταξης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Backgammon, Κώστα Κυριακάκη, να ταξιδέψει στην Καρδίτσα και να κατακτήσει τον σημαντικότερο εγχώριο τίτλο.

Στην Τελική Φάση (progressive consolation) ο Κυριακάκης επικράτησε κατά σειρά των Θανάση Σταρίδα (με 13-12, αφού προηγήθηκε 11-0 και 12-4), Γιάννη Ατματζίδη (13-10), Γιώργου Αυδή στον ημιτελικό των αήττητων (13-9) και Γιάννη Πασιαλή στον τελικό των αήττητων (13-9) και περίμενε στον διπλό τελικό τον αντίπαλό του από τον όμιλο των ηττημένων.

Εκεί ο Μιχάλης Προυκάκης κέρδισε στον τελικό τον Κώστα Χιωτίνη με 9-7 που κατετάγη τέταρτος. Στη συνέχεια αντιμετώπισε τον φιναλίστ των αήττητων, Πασιαλή (που είχε συνολικά άριστη απόδοση) τον οποίο απέκλεισε με 9-3, αφήνοντάς τον τρίτο.

Στον διπλό τελικό ο Προυκάκης χρειαζόταν δύο νίκες επί του Κυριακάκη. Κέρδισε το πρώτο ματς με 15-7, αλλά ο Κυριακάκης επικράτησε στο δεύτερο με 11-3, κατακτώντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος 2019.

Είναι η τρίτη φορά που ο Προυκάκης πλασάρεται στην πρώτη τριάδα του Πρωταθλήματος, καθώς ήταν φιναλίστ το 2015 και τρίτος πέρσι.

Η τελική κατάταξη ήταν:

1) Κυριακάκης

2) Προυκάκης

3) Πασιαλής

4) Χιωτίνης

5-6) Μανωλιός – Αυδής

7-8) Ατματζίδης – Γυρτάτος

9-12) Γρούτσος – Μανιάτης – Ντισλής – Παπακωνσταντίνου

13-16) Σταρίδας – Πλαβός – Μηλιώνης – Λωρίδας

 

Διεθνή ατομικά διαδικτυακά τουρνουά

Από τους Έλληνες παίκτες που προκρίθηκαν και αγωνίστηκαν στο Champions Cup και το European Cup, μόνο ο Μιχάλης Μανωλιός συνεχίζει την πορεία του στο πρώτο, που ίσως είναι το πιο ισχυρό διαδικτυακό τουρνουά που έχει διοργανωθεί ποτέ, με 25 παίκτες να παίζουν κάτω από 5,00.  Αντιμετωπίζοντας Giants όπως ο Αμερικανός Bob Wachtel και ο Δανός Thomas Myhr, βρίσκεται, με 7 νίκες και 2 ήττες, στους τελευταίους εναπομείναντες 9 παίκτες (από τους 77 που ξεκίνησαν) και διεκδικεί μία από τις πρώτες τέσσερις βραβευόμενες θέσεις.

Αξίζει φυσικά να θυμηθούμε την πρώτη θέση που κατέκτησε ο Κώστας Χιωτίνης (ο πρώτος σχετικός τίτλος για Έλληνα παίκτη) στο European Cup που ολοκληρώθηκε το περυσινό καλοκαίρι, με απολογισμό 10 νίκες σε 12 αγώνες. Από κοντά και ο Μιχάλης Προυκάκης, ο οποίος με 9 νίκες σε 12 αγώνες στο 14th EBIF Open, κατετάγη τρίτος, φτάνοντας στα έπαθλα για τρίτη φορά σε αντίστοιχη διοργάνωση.