4ο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα

Θρίαμβος Ισλανδίας, ατυχία για την Ελλάδα

 

Για πολλοστή φορά απεδείχθη ότι το backgammon αποτελεί το κατ’ εξοχήν άθλημα όπου ο Δαβίδ έχει καλές πιθανότητες επικράτησης επί του Γολιάθ. Η Ισλανδία, πέραν πάσης προσδοκίας, κέρδισε την πρώτη θέση στο 4ο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα εθνικών ομάδων, ετήσια διοργάνωση της E.B.I.F. (European Backgammon Internet Federation), η οποία ελλείψει κάποιας άλλης, παγκόσμιας εμβελείας, αποτελεί το σημαντικότερο ομαδικό τίτλο του διαδικτύου.

Οι συμπαθείς… «αλιείς», μετά από τους 8 πρώτους γύρους του Πρωταθλήματος, ισοβάθμησαν στις θέσεις 1 – 3, μαζί με την Αυστρία και την Πολωνία. Ακολούθησαν δύο γύροι μπαράζ, αφού στον πρώτο ο ένας νίκησε τον άλλον, όπου οι Ισλανδοί επικράτησαν αμφοτέρων, αφήνοντας δεύτερη την Αυστρία. Στη διοργάνωση, στην οποία μετείχαν 21 χώρες, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία όλα τα φαβορί έφυγαν με άδεια χέρια.

Μεταξύ αυτών και η Εθνική Ελλάδος. Η ομάδα μας, μετά από μία «σοκαριστική» ήττα από το Ιράν με 0-5, κέρδισε με 3-1 τη Γερμανία και με 3-2 τη Βουλγαρία, δείχνοντας να βρίσκει το δρόμο της. Όμως, ακολούθησαν δύο νέες ήττες από την Ισλανδία (2-3) και τη Δανία (1-3), οι οποίες μας οδήγησαν οριστικά εκτός τουρνουά. Η ομάδα μας κατετάγη 15η επί συνόλου 21 χωρών, θέση που ήταν η χειρότερη στην ιστορία του θεσμού (2015: 13η, 2014: 10η, 2013: 1η).

Το παράδοξο στην ιστορία, ήταν ότι η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε τους αγώνες της παίζοντας καλύτερα από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν (4,21), την ίδια ώρα που κέρδιζε μόνον εννέα από τα 23 ματς που έδωσε! Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δίκαρος σημείωσε τρεις νίκες σε πέντε αγώνες (ο μοναδικός παίκτης μας με θετικό απολογισμό), ο Κώστας Χιωτίνης ακολούθησε με 2/4, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες μας, είχαν αρνητικό ισοζύγιο: Ο Μιχάλης Μανωλιός 2/5, ο Χρήστος Γρούτσος 1/4 και τέλος, ο Ηλίας Κρητικός, μία μόλις νίκη σε πέντε αγώνες! Κι όλα αυτά, την ώρα που ο αθλητής μας από το Μπέργκεν, έπαιξε 3,34 σύμφωνα με το  eXtremeGammon, κάτι που τον κατέταξε αυτόματα ανάμεσα στους τέσσερις καλύτερους παίκτες ολόκληρου του Πρωταθλήματος, βάσει απόδοσης…

 

Ακολουθεί ιστορικός πίνακας μεταλλίων στη διοργάνωση:

 

Έτος Χρυσό Αργυρό Χάλκινο
 
2013 Ελλάδα  Κροατία  Αρμενία
2014  Δανία  Λετονία  Γερμανία
2015  Νορβηγία  Γερμανία  Βρεταννία
2016  Ισλανδία  Αυστρία  Πολωνία